Optrekstang voor aan je plafond kopen? De beste keuzes van 2022

Laatst gewijzigd door Thomas op december 23, 2022

De optrekstang voor aan je plafond is één van de vier verschillende type optrekstangen. De optrekstang wordt ook wel de pull-up bar genoemd en is een veel gezien toestel in de homegym. Een fanatieke sporter heeft de pull-up zeker in de routine zitten. Dit komt omdat de pull-up een belangrijke compound oefening is.  

Daarnaast is de pull-up ook een oefening de je niet heel snel met een ander toestel dan de optrekstang kunt doen. De enige mogelijkheid die je hebt is door deze te doen met een squatrek die is uitgerust met pull-up bar of een losstaand rek. Heb je deze niet? Dan raden we je aan om zeker een optrekstang aan te schaffen.  

Er zijn vier verschillende types optrekstang. De eerste twee types hebben we al genoemd. Dit zijn de optrekstang voor je plafond en het losstaand rek. Daarnaast hebben we nog een optrekstang voor je deur en een optrekstang voor je muur.

In dit artikel leggen we je alles uit over het type optrekstang voor aan je plafond. We leggen je uit wat de voor- en nadelen van dit model zijn. Ook laten we je zien wat de populairste modellen van 2022 zijn. Tot slot leggen we je uit welke spiergroepen je met een optrekstang kunt trainen.

De meest populaire optrekstangen voor thuis

Een optrekstang voor je plafond heb je in vele soorten, maten en natuurlijk prijzen. Maar hoe weet je nou welke modellen een goede aankoop zijn en welke niet? Om je hierin alvast op weg te helpen zetten we wat modellen voor je op een rij. Hieronder staan een aantal optrekstangen met een prima prijs/kwaliteit verhouding die je vaak bij mensen thuis tegenkomt.

Tunturi

Tunturi optrekstang plafond

Max. belasting: 90 kg

Ruimte tot plafond:

Verschillende grepen: Nee

Gorilla Sports

Gorilla sports optrekstang kopen plafond

Max. belasting: 350 kg

Ruimte tot plafond: +- 40 cm

Verschillende grepen: Nee

De voordelen van een optrekstang voor je plafond

De optrekstang voor je plafond heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van andere modellen. Een groot voordeel van dit type optrekstang is dat deze zeer weinig ruimte inneemt. Het plafond is wellicht de meest loze ruimte die je hebt. Je hebt deze plek voor letterlijk niets anders nodig.

Daarnaast is dit type stang vrij stevig. Plafonds zijn doorgaans van stevige materialen en bieden je de mogelijkheid om de optrekstang stevig te monteren.

Het derde en laatste voordeel is dat de plafondbevestiging over het algemeen vrij hoog is. Door deze bevestiging hangt de optrekstang vaak wat hoger dan jij. Soms zul je zelfs moeten springen of kun je deze bereiken met een krukje. Het voordeel hiervan is dat je de pull-up bar ook kunt gebruiken voor een dead hang. Dit is een oefening waarmee je volledig aan de optrekstang uithangt. Deze oefening is heerlijk voor het strekken van de rug en armen. Het zorgt voor spinale decompressie en bevordert schoudergezondheid en mobiliteit.

De nadelen van een optrekstang voor het plafond

Hoewel de pull-up bar voor je plafond zo zijn voordelen kent zitten er ook nadelen aan. Het eerste nadeel is dat je gebonden bent aan de hoogte van je plafond. Bij een optrekstang voor je deur en muur kun je zelf de hoogte bepalen. Bij het plafond heb je dit niet. Vooral nieuwbouw woningen hebben vrij hoge plafonds. Hierbij loop je het risico dat de optrekstang te hoog komt te hangen. In het begin pak je dan nog wel met goede moed een krukje. Echter, dit kan ook snel vervelend worden.   

Daarnaast zul je voor de aanschaf goed moeten uitzoeken of de montage goed mogelijk is. Niet elk plafond leent zich hier namelijk voor. Sommige huizen hebben een verlaagd plafond dat is gemaakt van gipsplaten of schroten. Aan dit soort plafonds kun je beter geen optrekstang hangen. Kortom, je plafond moet zich er wel voor lenen.

Het laatste aandachtspunt waar je op moet letten is de afstand tussen de stang en het plafond. Sommige stangen zijn vrij kort en hangen dicht bij het plafond. Andere stangen zijn op hun beurt weer wat langer. Langere stangen zijn wat fijner tijdens het trainen. Deze bieden je namelijk wat meer mogelijkheid om boven de stang uit te komen. Zo kun je wat beter uitgevoerde chin-ups maken. Echter, langere stangen hangen ook wel lager. Bij lagere plafonds loop je weer het risico dat de stang té laag hangt. Kortom, maak bij je keuze een goede afweging over de lengte van de stang.

De oefeningen die je kunt doen met een optrekstang

Zoals we je al hebben uitgelegd is de optrekstang een belangrijk fitness attribuut voor thuis. Dit komt omdat de pull-up een belangrijke krachttraining oefening is. Met een optrekstang kun je meer spiergroepen trainen dan een gemiddelde sporter denkt.

De meest bekende oefening op de optrekstang is de pull up. Bij de pull up ga je aan de optrekstang hangen en trek je jezelf op totdat je met je kin boven de stang uit komt. Met deze oefening train je je rug maar ook je schouders en armen.

Aan de pull-up kun je variatie toevoegen. Je kunt zelf bepalen hoe smal of wijd je grip is. Daarnaast kun je de oefening zwaarder maken door te trainen met extra gewichten of een gewichtsvest. Als beginner kun je de oefening ook lichter maken. Dit doe je door een weerstandsband om je knieën heen te doen en aan de optrekstang vast te maken. Kortom, er is zeker variatie mogelijk in je pull-ups.

Naast de pull-up is ook de chin-up een bekende oefening. De chin-up is bijna hetzelfde als een pull-up maar je houdt je handen net anders. Je pakt de optrekstang namelijk vast met je handpalmen naar binnen gericht. Dit in plaats van naar buiten. Met deze oefening leg je meer nadruk op je biceps en wat minder op je rug.

Kortom, het mag duidelijk zijn dat de optrekstang voor in je homegym niet mag ontbreken!