Optrekstang voor je deur kopen? De beste keuzes van 2022

Laatst gewijzigd door Thomas op december 16, 2022

De optrekstang, ook well pull up bar genoemd is een waardevolle toevoeging voor je sportkamer. Met een optrekstang kun je pull up oefeningen doen. Dit is een oefening waarmee je niet alleen je rug traint. Je traint er ook je armen, schouders en buikspieren mee. Dit maakt de pull-up een essentiële compound oefening. Compound oefeningen zijn oefeningen die je als fanatieke sporter in je schema wilt hebben!

De pull-up is een oefening die je niet heel snel thuis kunt doen met een ander fitnesstoestel. De enige manier om een pull-up te kunnen doen is met een optrekstang of een squatrek.

In dit artikel leggen we je alles uit over de optrekstang voor aan je deur. We laten je verschillende uitvoeringen zien en leggen het verschil uit tussen de andere types. Ook leggen we je uit wat de voor- en nadelen van elke uitvoering zijn en zetten we de beste modellen voor je op een rij.

Optrekstang voor je deur – de voordelen en nadelen

De optrekstang voor je deur is wellicht de meest bekende uitvoering. De bekendheid heeft dit type optrekstang vooral te denken aan de grappige video’s waarin iemand aan een verkeerde gemonteerde stang gaat hangen en faliekant onderuit valt. Echter, als je de optrekstang goed bevestigd hebt zal dit jou niet overkomen!

De optrekstang voor je deur bevestig je tussen of aan de deurpost. Je kunt deze klemmen, schroeven en klemmen of aan de bovenkant van je deurpost hangen. Naast dit type optrekstang zijn er nog drie andere types. Dit zijn namelijk:

  1. De optrekstang voor je muur
  2. De optrekstang voor je plafond
  3. Een optrekstang op een losstaand rek of squatrek

De optrekstang voor je deur is vrij populair vanwege een aantal redenen. De stang neemt namelijk weinig ruimte in. In principe bevestig je deze op een plek waar je sowieso al overtollige ruime had. Daarnaast is dit type stang goedkoop en ook nog eens eenvoudig te bevestigen. In tegenstelling tot andere uitvoeringen hoef je voor de optrekstang aan de deur geen gaten te boren in je betonnen muur of plafond.

De optrekstang klem je als het ware tussen je deurposten. Nu is het wel zo dat je deurposten hiervoor geschikt moeten zijn. Dit is met standaard deurposten vaak wel het geval. Heb je geen standaard deurposten dan adviseren we je om je deurposten even goed op stevigheid te beoordelen.

Het enige nadeel van een optrekstang voor je deur is dat je gelimiteerd bent qua hoogte door de hoogte van je deurpost. Gezien een doorsnede deurpost niet mega hoog is kan het voorkomen dat je je voeten moet intrekken voor een goede pull-up.

De beste optrekstang voor je deur van 2022

Een goede optrekstang voor aan je deur moet stevig zijn en voorzien zijn van voldoende grip. Om je in je zoektocht verder op weg te helpen zetten we wat populaire modellen voor je op een rij. Dit zijn kwalitatief goede modellen die in ons opzicht prima doorgaan voor de beste optrekstang van 2022.

Corength

Optrekstang boven deurpost

Domyos optrekstang deur

Verschillende grepen

Schroefbevestiging

Max. belasting: 130 kg

Deuropening 60 – 90 cm

Virtufit

Optrekstang boven deurpost

virtufit multifunctionele optrekstang deur

Verschillende grepen

Klem bevestiging

Max. belasting: 120 kg

Deuropening 78 – 90 cm

Domyos

Tussen deurpost

domyos optrekstang deurpost

Een greep

Klem + schroef bevestiging

Max. belasting: 120 kg

Deuropening 65 – 95 cm

Oefeningen voor een optrekstang

In het begin van dit artikel vertelden we je dat de pull-up oefening een essentiële oefening voor je trainingsschema is. De pull-up is namelijk een compound oefening. Met een zogehete compound oefening train je meerdere spiergroepen in één keer. Dit maakt dat compound oefeningen essentieel zijn voor je workout.

Met een optrekstang kun je een aantal verschillende oefeningen doen. Hieronder leggen we je uit welke dit zijn:

De reguliere pull-up

De reguliere pull-up is een oefening waarmee je de pull-up stang met beide handen vastpakt en jezelf omhoog trekt. Je trekt jezelf omhoog tot je kin net voorbij de stang is. Met de reguliere pull-up train je verschillende spieren in je rug, schouders en armen.

Bij dit type pull-up kun je op verschillende manieren variëren. Je kunt je grip smaller of juist wijder maken. Lukt het je nog niet helemaal om jezelf volledig op te trekken? Dan kun je een lange weerstandsband kopen. Deze bevestig je aan beide kanten van de pull-up bar en de lus doe je door je knieën. Zo word je tijdens de pull-up omhoog geholpen door de weerstandsband.

Ben je juist echt een diehard? Dan kun je proberen een pull-up met één arm of met extra gewicht uit te voeren. Let hierbij wel altijd op de stabiliteit en stevigheid van de pull-up bar!

De chin-up

Bij de chin up plaats je je polsen andersom op de pull-up bar. Bij een reguliere pull-up wijzen je polsen en handpalmen van je af maar bij de chin-up wijzen deze juist naar je toe. Een chin-up is over het algemeen iets makkelijker uit te voeren van de pull-up. Dit komt omdat je bij de chin-ups voor een groter deel gebruik maakt van je biceps. Naast je biceps train je ook diverse spieren in je rug, schouders en triceps.

Je buikspieren trainen met een optrekstang voor je deur

Naast de rug kun je met een optrekstang voor je deur ook je buikspieren trainen. Dit doe je door middel van leg raises. Leg raises voer je uit door aan de optrekstang te gaan hangen. Vervolgens span je je buik aan en lift je je benen omhoog tot een hoek van 90 graden. Dit kun je op twee manieren doen. De lichte manier is door je knieën omhoog te buigen tot deze een hoek van 90 graden hebben. Bij deze oefening blijven je benen zelf naar beneden en richten je tenen naar voren.

De zware manier van deze oefening is door je benen recht te houden en deze naar een hoek van 90 graden te buigen. Bij deze oefening houd je je benen volledig gestrekt en richten je tenen naar het plafond.

Een optrekstang voor je deur – veelzijdig en ruimtebesparend

Het mag duidelijk zijn dat een optrekstang een prima investering is voor je homegym. Compound oefeningen als de pull-up zijn belangrijk voor je gym routine. Een optrekstang voor je deur neemt weinig ruimte in en is ook nog eens goed betaalbaar. Kortom, een optrekstang is een veelzijdig en ruimtebesparend krachttraining toestel wat je zeker in huis moet halen!