Opvouwbare hometrainer – De beste modellen van 2021

Laatst gewijzigd door Thomas op december 21, 2021

De opvouwbare hometrainer is een erg gewild fitness apparaat. Vooral onder mensen die graag thuis fietsen maar weinig ruimte hebben. Met een opvouwbare hometrainer hoef je niet een extra kamer in te richten als sportkamer. Als je wil gaan sporten dan klap je de hometrainer uit. Na het sporten vouw je de hometrainer weer op en berg je deze op. Een opvouwbare hometrainer neemt een stuk minder ruimte in dan een vaste hometrainer.

In deze post gaan we dieper in op de opvouwbare hometrainer. We leggen je uit wat naar onze mening de beste hometrainers van 2021 zijn. Ook leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf.

De beste opvouwbare hometrainers van 2021

We hebben 3 verschillende opties voor je op een rijtje gezet. Drie opvouwbare hometrainers die qua prijs en kwaliteit prima in de markt liggen.

Virtufit iConsole Opvouwbare Hometrainer

Virtufit iConsole Opvouwbare Hometrainer

De Virtufit iConsole is één van de meest verkochte opvouwbare hometrainers. Deze hometrainer weegt 15 kilo. De hometrainer heeft een maximaal belastbaar gewicht van 110 kilo. Het vliegwiel weegt 5 kilo en is voorzien van een magneetrem. Deze magneetrem biedt je 8 weerstanden die je handmatig kunt instellen. De hometrainer is voorzien van een LCD scherm en hand sensoren. Op dit scherm kun je de tijd, afstand, snelheid, calorie verbruik en hartslag zien. Het zadel is in hoogte verstelbaar maar het stuur niet. Tot slot kun je deze hometrainer koppelen met de iConsole+ app. Met deze app kun je al je resultaten bijhouden.

Proform X-Bike Duo

Proform X-Bike Duo Hometrainer

De Proform X-Bike Duo is een opvouwbare hometrainer die je in twee standen kunt gebruiken. Je kunt deze hometrainer in een actieve stand zetten. In deze stand zitten de trappers min of meer onder je. Ook kun je deze hometrainer in een zittende stand zetten. In dit geval zit jij meer naar achteren en zijn de trappers voor je. Deze hometrainer weegt zelf 31 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 115 kilo. De hometrainer is voorzien van een scherm en een tablethouder. Tot slot kun je deze hometrainer koppelen met de iFit app. Let wel op, deze app lijkt niet compatibel te zijn met elke smartphone.

Toorx BRX-Compact Multifit

Toorx BRX Multifit Inklapbare Hometrainer

De Toorx BRX-Compact Multifit is een opvouwbare hometrainer van prima kwaliteit. De hometrainer weegt zelf 22 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 100 kilo. Het vliegwiel van deze hometrainer weegt 6 kilo. De magneetrem op dit vliegwiel biedt je 8 weerstand niveaus. Het zadel is in hoogte verstelbaar. Het stuur in zowel hoogte als horizontaal te kantelen. Dit zorgt ervoor dat je de hometrainer helemaal kunt afstellen op jouw wensen. Tot slot is deze hometrainer voorzien van een LCD scherm waarop je je tijd, afstand, snelheid en calorieën kunt aflezen. Ook is er een houder waarin je de tablet of smartphone kwijt kunt.

Opvouwbare hometrainer kopen – de aandachtspunten

Bij de aanschaf van een opvouwbare hometrainer zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Het eerste punt is wellicht de vraag of een hometrainer echt is wat je zoekt. Een hometrainer geeft je niet echt dat racefiets gevoel. Wil je een racefiets gevoel? Dan kun je beter voor een spinningfiets gaan. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen beiden? Lees dan de blogpost over hometrainer of spinningfiets.

Vraag je vervolgens af of een opvouwbare hometrainer echt is wat je zoekt. Het is fijn dat dit type hometrainer zo makkelijk op te bergen is. Echter, hier kleeft wel een groot nadeel aan. Dit nadeel is uit het oog uit het hart. Naar ons idee werkt dit ook zo met sporten. Met een opvouwbare hometrainer leg je jezelf een extra drempel op om te gaan sporten. Je moet namelijk de hometrainer pakken en klaarzetten voordat je kunt gaan sporten. Voor de sporters met een gebrek aan motivatie kan dit een reden zijn om een keer over te slaan. Kortom, het risico van een opvouwbare hometrainer is dat je er minder op zult trainen dan op een vaste hometrainer. In plaats van een opvouwbare hometrainer kun je bijvoorbeeld overwegen een compacte hometrainer aan te schaffen.

De technische aandachtspunten

Ga je toch over op de aanschaf van een opvouwbare hometrainer? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij de aanschaf. Het eerste punt is het gewicht van het vliegwiel. Een zwaarder vliegwiel zorgt namelijk voor een betere fietservaring.

Het tweede waar je op moet letten is hoe verstelbaar de hometrainer is. Fietsen op een hometrainer die slecht is afgesteld op jouw lengte kan leiden tot blessures. Koop daarom altijd een hometrainer die je goed kunt afstellen. Kijk daarom of het zadel verstelbaar is en of dit ook geldt voor het stuur. Hoe meer onderdelen je kunt verstellen, hoe flexibeler je bent.

Het derde aandachtspunt is de instap van de hometrainer. Senioren of mensen die slecht ter been zijn lopen bij een hometrainer met hoge instap het risico dat ze vallen. Speciaal voor deze mensen zijn er hometrainers met een lage instap. Ben je slecht ter been? Kijk dan goed naar de instap.

Het laatste punt is de opties. De opvouwbare hometrainer is vaak wat simpeler dan de vaste hometrainer. Echter, het is wel fijn om te fietsen op een hometrainer waar je kunt zien wat je afgelegde afstand, tijd, calorie verbruik en snelheid is. Meten is weten zoals velen zeggen. Dit geldt ook voor op de hometrainer.

Kortom, een opvouwbare hometrainer kan een prima uitkomst zijn voor iemand met gebrek aan ruimte. Echter, houd bij de aanschaf wel rekening met het gewicht van het vliegwiel, de mate van verstelbaarheid en welke opties er nog meer op de hometrainer zitten.