Power rack kopen

Het power rack is een multifunctioneel fitness toestel. Hij neemt wat ruimte in maar je hebt er dan ook super veel aan. Ondanks zijn niet zo bescheiden formaat wint de power rack in Nederlandse homegyms steeds meer terrein. Dit komt omdat men thuis steeds serieuzer traint. Men moddert niet langer met een setje dumbbells aan. Er zijn tegenwoordig genoeg fitness toestellen om thuis serieus te kunnen trainen.

De power rack is er daar één van. De toenemende populariteit van een power rack is dan ook niet verbazend. Het is een krachttraining apparaat wat je veelzijdig kunt combineren. De ruimte die het inneemt kun je daarmee super effectief benutten.

Als je thuis goed je hele lichaam wil trainen dan heb je veelzijdigheid nodig. Elke spiergroep moet je met enkele verschillende oefeningen kunnen trainen. Daarbij moet je ook de mogelijkheid hebben om een aantal essentiële compound oefeningen uit te voeren. Je hoeft thuis geen hele sportschool met 56 verschillende toestellen te hebben maar in ieder geval voldoende voor een uitgebreide en veelzijdige workout.

Domyos

Domyos Multifunctioneel Squatrek

121 x 166 x 216 cm

Max. belasting: 200 kg

Extra’s: pulley, lat bar en pull-up bar

Opbergruimte voor 28mm halterschijven + verlengstuk voor 50 mm halterschijven

Body-Solid

body solid power rack kopen

135 x 132 x 201 cm

Max. belasting: 450 kg

Extra’s: pull-up bar (extra uitbreidingen mogelijk)

Opbergruimte eventueel als uitbreiding aan te schaffen.

Proform

Proform carbon strength power rack kopen

170 x 150 x 216 cm

Max. belasting: 280 kg

Extra’s: pull-up bar

Opbergruimte voor 50 mm halterschijven

Wat een power rack zo veelzijdig maakt

Een power rack is veelzijdig doordat je er veel kanten mee op kunt. Met een power rack alleen kun je al een belangrijke compound oefening doen. Namelijk de pull-up.

Voeg hier vervolgens een halterstang aan toe en je kunt squatten en lunges doen. Met alleen de halterstang kun je allerlei kanten op. Denk aan deadlifts, bicep curls, military presses en bent over rows.

Voeg hier vervolgens een verstelbare trainingsbank aan toe en je krijgt nog meer mogelijkheden. Zo kun je regulier, incline en decline benchpressen en shoulder press doen. Is je power rack ook nog uitgerust met dipsteunen? Dan kun je hier ook tricep dips op doen!Kortom, door een power rack te combineren met een halterstang en een verstelbare trainingsbank kun je je benen, je rug, je borst, je schouders, je triceps en je biceps trainen.

Door het gebruik van de power rack combineer je al deze oefeningen op een kleine ruimte. Dit is exact wat je voor thuis nodig hebt. Je hebt doorgaans geen plek voor een losse benchpress bank, een losse incline benchpress bank, een los gunrack en een loss pull-up rek.

Power rack kopen, waar op letten?

Als je een power rack gaat kopen zul je al snel zien dat er vrij veel keus is. Er zijn verschillende merken met verschillende uitvoeringen en een verschil in prijs. Om te zorgen dat je een power rack uitkiest die perfect bij jou past leggen we je uit waar je op moet letten.

Het formaat en de uitvoering

Allereerst is er natuurlijk het formaat en de uitvoering van het power rack. Deze moet wel passen in de ruimte die je tot je beschikking hebt. Houd hierbij rekening dat een halterstang aan beide kanten nog zal uitsteken. Ook als het power rack voorzien is van andere attributen moet je rekening houden met extra ruimte. Denk aan een power rack die aan de zijkant of achterkant is uitgerust met een pulley. Om hiermee te kunnen trainen heb je voldoende ruimte nodig.

De maximale belastbaarheid van het power rack

Het tweede belangrijke aspect is de belastbaarheid van het power rack. Belastbaarheid is een eigenschap waarop veel power racks van elkaar verschillen. Vooral de belastbaarheid van de afleggers is belangrijk. Deze moet gemakkelijk het gewicht kunnen dragen waarmee je squat of bencht. Als het power rack is uitgerust met extra elementen zoals een pull-up bar is het ook belangrijk dat deze voldoende gewicht kan dragen. Kortom, kijk bij een power rack goed naar de maximale belastbaarheid. We adviseren je met klem om hier niet te makkelijk over te denken. Als je 200 kilo squat, koop dan geen power rack die je tot 210 kilo kunt belasten maar steviger model.

De afleggers en safety bars

Het laatste belangrijke aspect van een power rack zijn de afleggers en de safety bars. Naar onze mening moet een power rack voorzien zijn van zowel verstelbare afleggers als verstelbare safety bars. Voor de verstelbaarheid zijn er drie belangrijke factoren:

  1. Wat is de minimale hoogte waarop je de afleggers en safety bars kunt monteren?
  2. Wat is de maximale hoogte waarop je de afleggers en safety bars kunt bevestigen?
  3. Hoe veel ruimte zit er tussen elke aflegmogelijkheid?

We adviseren je om een power rack te kopen waar niet té veel ruimte tussen de aflegmogelijkheden zit. Zo zorg je ervoor dat je altijd de perfect afleghoogte hebt voor elke oefening. Wat de minimale en maximale afleghoogte moet zijn hangt af van je trainingsbehoeften en je eigen lengte. Ga je benchen onder het power rack? Dan zul je de afleggers lager moeten plaatsen dan met bijvoorbeeld squatten.

Is het power rack voorzien van opbergmogelijkheden?

Het laatste aandachtspunt van een power rack zijn de eventuele opbergmogelijkheden. Sommige power racks zijn aan de zijkant of achterkant voorzien van opbergmogelijkheden voor halterschijven. Als je nog niets bezit waaraan je je halterschijven kunt opbergen is een power rack waaraan je dit wel kunt een goede toevoeging.

Bij halterschijven voor thuis heb je verschillende maten. Naast de olympische maat van 50 millimeter komen halterschijven met een diameter van 30 en 25 millimeter ook vaak voor. Als je al halterschijven bezit is het natuurlijk wel handig als de opbergmogelijkheden geschikt zijn voor jouw halterschijven. Aan een opbergstang voor 50 millimeter schijven kun je geen 30 millimeter halterschijven hangen.

Kortom, als je een power rack gaat kopen, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt, dat de power rack stevig genoeg is en dat je er gevarieerd mee kunt trainen! Eventuele extra opbergruimte is mooi meegenomen!