Powerbag kopen

De powerbag is naar onze mening één van de meest ondergewaardeerde accessoires voor in je thuisgym. De powerbag is namelijk een erg veelzijdig sportattribuut. Je kunt hem gebruiken voor krachttraining sessies maar ook voor krachtuithoudingsvermogen en cardio workouts.

Daarnaast is de powerbag eenvoudig op te bergen als je klaar bent met trainen. Wat de power bag nog interessanter maakt is dat je deze ook kunt meenemen. Dit lijkt op het eerste oog niet relevant maar het geeft je allerlei extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld wanneer je bij een vriend of vriendin wil trainen, wanneer je buiten wil trainen of wanneer je de powerbag wil gebruiken bij een bootcamp workout. Kortom, met een powerbag kun je veel kanten op.

In deze post gaan we dieper in op de powerbag. We leggen je uit welke verschillende uitvoeringen en gewichten er zijn. Ook laten we je zien welke oefeningen je ermee kunt doen en waar je op moet letten bij de aankoop.

Wat is een powerbag precies?

De powerbag heeft veel verschillende benamingen en wordt ook nog wel eens verward met andere fitness accessoires. Zo wordt deze ook nog wel eens een sandbag, Bulgarian bag of een fitness bag genoemd. Ook de term aquabag komt nog wel eens voorbij.

De term “fitness bag” is een verzamelterm voor powerbags, sandbags, bulgarian bags en aquabags. Echter, een powerbag, een aquabag, een bulgarian bag en een sandbag zijn wel degelijk verschillend. Hieronder leggen we kort uit wat de verschillen tussen deze soorten bags zijn.

De powerbag

Een powerbag is een langwerpige zak in de vorm van een koker. Deze zak is gevuld met een vast materiaal. Bij lichte zakken is dit vaak een licht materiaal zoals wol of textielresten. Zware zakken zijn daarentegen gevuld met zwaar materiaal zoals zand of een combinatie van zand en wol. Een powerbag heb je doorgaans in de vaste gewichten. Deze gewichten zijn: 5, 10, 15 en 20 kilo. Hieronder hebben we een aantal powerbags op een rij gezet.

Gymstick

Powerbag 5 kg

gymstick powerbag 5 kg

Gymstick

Powerbag 10 kg

gymstick powerbag 10 kg

Gymstick

Powerbag 20 kg

gymstick powerbag 20 kg

De sandbag

Een sandbag is niet kokervormig. Een sandbag heeft simpelweg de vorm van een zak en wordt vaak zonder maar soms mét vulling geleverd. De sandbag is gevuld met zand of zul je daar zelf mee moeten vullen. Over het algemeen is een sandbag een stuk zwaarder dan een powerbag. Het gewicht van een sandbag begint bij 30 kilo en loopt op tot 115 kilo. De meest voorkomende gewichten zijn 30, 45, 65, 85 en 115 kilo. De sandbag is vrij populair bij crosstraining en strongman trainingen. Je kunt er wel mee squatten als je een beetje handig bent maar ze zijn in tegenstelling tot de powerbag niet speciaal gevormd voor dit soort oefeningen. Hieronder staan een aantal veel gebruikte sandbags op een rij.

Lifemaxx

Crossmaxx sandbag XS

lifemaxx crossmax sandbag

30 kilo

Lifemaxx

Crossmaxx sandbag M

lifemaxx crossmax sandbag

65 kilo

Lifemaxx

Crossmaxx sandbag XL

lifemaxx crossmax sandbag

115 kilo

De aquabag

Een aquabag heeft veel weg van een powerbag. Ook de aquabag is een langwerpige zak in de vorm van een koker. Echter, een aquabag heeft wel een andere vulling. De naam verraadt het natuurlijk al. De vulling van een aquabag is van water. Een aquabag is doorgaans voorzien van een pomp waarmee je deze kunt vullen. Het verschil tussen een aquabag en een powerbag zit in het gedrag van de vulling. Een zware vulling zoals zand of wol beweegt tijdens het trainen niet veel. Dit zorgt er dus voor dat een powerbag zich vrij “stabiel” gedraagt. Het water in een aquabag beweegt juist wel veel tijdens het trainen. Naast kracht en uithoudingsvermogen zal ook je balans op de proef gesteld worden wanneer je traint met een aquabag. 

De Bulgarian bag

De Bulgarian bag is in 2005 uitgevonden door een Bulgaarse atleet genaamd Ivan Ivanov. Ivanov, die toen werkte als worstelcoach baseerde deze zak op oude tradities waarbij schaapsherders zwakke dieren over de schouders tilden. De Bulgarian bag heeft dan ook een vorm die hierbij past zoals je kunt zien in de foto’s hieronder.

Net als de powerbag is de Bulgarian bag gevuld met wol en zand en is de buitenkant voorzien van verschillende handvaten. De vorm van de Bulgarian bag is echter anders. Deze is niet langwerpig en koker vormig maar een beetje krom. Bulgarian bags heb je in verschillende gewichten. De meest voorkomende zijn 5, 10, 15 en 20 kg. Hieronder staan een aantal bulgarian bags op een rij.

Tunturi

Bulgarian bag 5 kg

tunturi bulgarian bag 5kg

Tunturi

Bulgarian bag 10 kg

tunturi bulgarian bag 10kg

Tunturi

Bulgarian bag 20 kg

tunturi bulgarian bag 20kg

Waarom een powerbag kopen?

We hebben in het begin van dit artikel al kort verklapt waarom je een powerbag zou moeten kopen. Zoals we hebben uitgelegd is een powerbag zeer veelzijdig. Je neemt hem makkelijk mee en bergt hem makkelijk op. Daarbij komt dat je met een powerbag ook nog eens veelzijdig kunt trainen. Je kunt er verschillende spiergroepen mee trainen. Enkele voorbeelden zijn je biceps met bicep curls, je benen met squats en je rug met deadlifts en rows.

Daarnaast kun je een powerbag gebruiken voor verschillende workout doelen. Je kunt ‘m gebruiken voor krachttraining maar ook bootcamp achtige workouts, circuit workouts, aerobics en andere workouts die gericht zijn op krachtuithoudingsvermogen, cardio en balans.

Dit komt omdat de zak een zachte buitenkant en een zachte vulling heeft. Door deze eigenschappen kun je lekker gooien en smijten met de zak. Doordat je verschillende gewichten hebt kun je ook makkelijk afwisselen. Je kunt zonder pauze wisselen van squats met een 20 kg powerbag naar bicep curls met een zak van 10 kg. Kortom, er zijn talloze redenen waarom een powerbag onmisbaar is voor de sportieveling.  

Waar op letten bij een powerbag kopen?

Als je een powerbag gaat kopen zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Het eerste aandachtspunt is het gewicht. Je kunt natuurlijk gelijk een hele set met alle gewichten kopen. Echter, dit is een vrij dure uitgave. We raden je aan om eerst te bepalen voor welke oefeningen je de powerbag gaat gebruiken. Probeer vervolgens in te schatten welk gewicht of welke gewichten je nodig hebt. Als je ermee gaat squatten heb je al snel meer gewicht nodig dan bij bicep curls.

Het tweede aandachtspunt is het aantal handvaten. Meer handvaten betekent namelijk dat je meer trainingsmogelijkheden hebt. Sommige powerbags hebben twee handvaten maar je hebt ook uitvoeringen met vier of zes handvaten. Kortom, kijk bij het kopen van een powerbag naar het aantal handvaten.

Tot slot is er nog de afweging tussen de verschillende type bags. We hebben je vier verschillende type bags uitgelegd. Zoals we hebben uitgelegd is een sandbag niet heel veelzijdig. Wij raden deze dan ook af voor gebruik thuis tenzij je écht sportieve doelen hebt waarbij een sandbag goed aansluit. Ook de aquabag raden wij niet snel aan. Een aquabag is vooral “veel gedoe” met het water wat erin zit.

Kortom, ons uiteindelijke advies komt neer op de powerbag of de bulgarian bag. Qua prijs vallen deze ongeveer in dezelfde klasse. Het enige verschil is dat een powerbag iets veelzijdiger is doordat deze meer handvaten heeft. Omdat je thuis vooral veelzijdig wil kunnen trainen raden wij deze dan ook aan.