Roeimachine kopen? Dit zijn de beste roeimachines voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op juni 19, 2022

Wil jij een roeimachine kopen voor thuis maar raak je verdwaald tussen alle verschillende uitvoeringen en mogelijkheden? Dan ben je hier op het goede adres voor professioneel advies en uitgebreide informatie.

De roeimachine is een steeds populairder wordend cardio toestel voor thuis. Dit heeft een aantal redenen. De voornaamste reden is dat je met roeien zowel cardio, kracht als je krachtuithoudingsvermogen traint. Daarnaast is roeien een uitdagende en leuke sport om te beoefenen.

Zodra je op zoek gaat naar een goede roeimachine voor thuis gaat er een wereld voor je open. Er zijn verschillende weerstandssystemen, uitvoeringen en natuurlijk verschillende prijzen. In deze post leggen we je alles uit over de roeimachine. We leggen je exact uit waar je op moet letten bij de aanschaf. Hieronder zetten we alvast wat populaire roeimachines voor je op een rij.

Domyos

Roeitrainer 120

Domyos roeimachine 120

Magneetweerstand

Niveaus: –

Max. belasting: 130 kg

Inklapbaar

Display: Ja

Virtufit

Row 450

Virtufit Row 450 roeimachine

Magneetweerstand

10 niveaus

Max. belasting: 130 kg

Inklapbaar

Display: Ja

Tunturi

Endurance R85W

Tunturi Endurance R85W roeitrainer

Waterweerstand

6 niveaus

Max. belasting: 135 kg

Niet inklapbaar

Display: Ja

Roeimachines en weerstandssystemen

Ga je een roeitrainer kopen, dan is het eerst wat vaak opvalt de verschillende weerstandssystemen. Bij roeimachines heb je namelijk drie verschillende weerstandsysstemen. Dit zijn de:

  1. Roeimachine met waterweerstand
  2. Roeimachine met luchtweerstand
  3. Roeimachine met magneetweerstand

Een weerstandssysteem is een systeem wat zorgt voor weerstand tijdens het roeien. Dit systeem zorgt ervoor dat je niet zomaar aan een kabel trekt maar dat het lijkt alsof je echt aan het roeien bent.

De roeimachine met waterweerstand

Bij een roeimachine met waterweerstand wordt de weerstand geregeld door een tank met water. Als je harder gaat roeien zul je merken dat je meer weerstand hebt van het water. Dit is precies hetzelfde met roeien op het water. Daarom wordt de roeimachine met water ook wel gezien als de meest realistische manier van roeien op een roeimachine. Daarnaast maakt de watertank ook geluid tijdens het roeien. Voor veel fanatieke roeiers is dit geluid herkenbaar en geeft het de training een beetje extra’s.

Echter, het geluid van het klotsende water kan door anderen ook als storend worden ervaren. De roeimachine is niet bepaald stil. Daarnaast vergt dit type roeitrainer ook meer onderhoud dan andere types. Het water dient na verloop van tijd gereinigd en ververst te worden.

De roeimachine met luchtweerstand

Bij de roeimachine met luchtweerstand wordt de weerstand geregeld door lucht. Luchtweerstand is ná water de meest realistische manier van indoor roeien. In principe werkt luchtweerstand hetzelfde als water maar dan met lucht.

Het voordeel van dit type roeimachine is dat deze minder onderhoud vergt dan de roeimachine op water. Je zit niet met een watertank die schoongemaakt dient te worden. Echter, bij dit type roeimachine moet je rekening houden met de productie van geluid. Dit type roeimachine is niet bepaald stil.

De roeimachine met magneetweerstand

Bij een roeimachine met magneetweerstand wordt de weerstand geregeld door een magneet. Dit type weerstand komt veel voor bij cardio apparaten. Je komt dit type weerstand onder andere ook tegen bij hometrainers en crosstrainers. Bij dit type weerstand drijf je met de roeibeweging een vliegwiel aan. Dit vliegwiel wordt door middel van een magneet afgeremd. Door de magneet dichter op of verder van het wiel vandaan te positioneren kun je de weerstand verhogen of verlagen.

Het voordeel van de magneetweerstand is dat deze redelijk accuraat is. Ook is deze relatief stil. Echter, in vergelijking met lucht en water voelt de roeibeweging wat minder natuurlijk aan. Daarentegen is de roeimachine met magneetweerstand wel een stuk goedkoper dan lucht en water.

Hoe maak je de keuze tussen water, lucht of de magneet?

De keuze tussen een roeimachine met water, lucht of een magneet is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. De magneetweerstand is relatief goedkoop, stil en accuraat maar voelt wat minder natuurlijk. Lucht en water zijn duurder, minder stil maar roeien een stuk natuurlijker. Kortom, bij deze afweging spelen vooral je budget en je persoonlijke voorkeuren een rol.

Naast het weerstandssysteem zijn er nog meer belangrijke aspecten van een roeitrainer. Zo heb je twee soorten aandrijvingen. Namelijk een ketting of een aandrijfriem. Een ketting is goedkoop, slijtvast en sterk maar vergt ook onderhoud en maakt meer geluid. Een riem is wat duurder, stiller maar slijt sneller dan de ketting.

Daarnaast kun je sommige roeimachines inklappen. Bij deze roeimachines kun je de rail omhoog klappen zodat de roeitrainer minder ruimte in de lengte inneemt. Dit heeft natuurlijk voordelen voor mensen met ruimtegebrek. Echter, een inklapbare roeitrainer heeft bewegende delen en is daarom wat minder stevig dan een niet inklapbaar model.

Tot slot is er nog de lengte van de rail. De lengte van de rail bepaalt hoe lang de roeislag is die je kunt maken. Een doorsnede rail is lang genoeg voor iemand van 1 meter 85. Echter, koop je een roeitrainer met een korte rail loop je het risico geen volledige roeislag te kunnen maken. Ben je zelf bovengemiddeld lang? Dan raden we je sterk aan om bij het kopen van de roeimachine goed te kijken naar de lengte van de rail. Roeien met halve slagen is allesbehalve fijn.

Kortom, naast het weerstandsysteem heeft een roeimachine nog meer belangrijke aspecten. Uiteindelijk zijn al deze aspecten een kwestie van een balans vinden tussen persoonlijke voorkeur en je budget.