Roeitrainer kopen
Wil jij een roeitrainer kopen? Dan ben je hier op het goede adres voor uitgebreid advies, vergelijkingen en aanschaftips!
Het kopen van een roeitrainer vergt wat uitzoekwerk. Je hebt namelijk verschillende modellen met verschillende opties en natuurlijk een andere prijs. Als je een roeitrainer gaat kopen wil je natuurlijk geen miskoop doen. De roeitrainer moet passen bij je sportieve ambities en voorkeuren.
Wij leggen je dan ook uit welke aspecten van een roeitrainer belangrijk zijn om op te letten. We laten je zien wat de meest populaire modellen voor thuis zijn en geven je tips voor een goede aanschaf.
De drie verschillende weerstandssystemen van een roeitrainer
Het meest kenmerkende aspect waarin roeitrainers van elkaar verschillen is het weerstandssysteem. In principe zijn er drie verschillende systemen. Dit zijn namelijk:
- Een roeitrainer met een magneetweerstand
- Een roeitrainer met een luchtweerstand
- Een roeitrainer met een waterweerstand
Bij de roeitrainer met een magneetweerstand wordt de weerstand geregeld door een magneet. Door een magneet dichter bij of verder van een vliegwiel te plaatsen kun je de weerstand verhogen of verlagen. Dit doe je door middel van knoppen op een display. De magneetweerstand wordt ook gebruikt in andere cardio apparaten zoals de hometrainer, de crosstrainer en de spinningfiets. Het voordeel van een magneetweerstand is dat deze redelijk accuraat en stil is. Het nadeel is dat de roeibeweging niet heel natuurlijk aanvoelt.
Het tweede systeem is de luchtweerstand. Door lucht als weerstandsysteem te gebruiken ervaar je een meer natuurlijk gevoel van weerstand. Als je harder wil roeien dan krijg je te maken met meer weerstand. Dit is ook zo wanneer je in het echt roeit. Het voordeel van lucht is dus dat de weerstand natuurlijker aanvoelt. Het nadeel is echter dat roeitrainers op lucht veel geluid maken.
Het laatste weerstandssysteem is water. Water heeft in principe dezelfde functie als lucht alleen dan voelt het nog natuurlijker. Als je harder gaat roeien geeft het water meer weerstand. Zo voelt het net alsof je echt in het water aan het roeien bent. Het voordeel van water is dat het stiller is dan lucht. Het nadeel is dan weer dat het ook gelijk een stuk duurder is.
Bij het kopen van een roeitrainer heb je dus de keuze uit drie verschillende weerstandssystemen. De magneet, lucht en water. Elk systeem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ook elk systeem heeft een eigen prijskaartje. De magneet is over het algemeen het goedkoopst, gevolgd door lucht en daarna water. Echter, de roeitrainer met een waterweerstand voelt het meest natuurlijk, gevolgd door lucht en daarna water.
De beste roeitrainer voor thuis
Wij krijgen regelmatig de vraag wat nou de beste roeitrainer voor thuis is. De beste roeitrainer voor thuis is natuurlijk niet één specifiek model. Het is juist een kunst om een roeitrainer uit te zoeken die perfect bij jou past. Dit is een roeitrainer die past bij jouw sportieve ambities, voorkeuren en natuurlijk je budget.
Dat een roeitrainer van € 6.000 beter is dan een roeitrainer van € 500 dat lijkt ons logisch. Echter, het is natuurlijk stom om van iedereen te verwachten dat hij dit exorbitante bedrag uitgeeft aan een roeitrainer. Zeker als je van plan bent de roeitrainer recreatief en incidenteel te gebruiken.
Echter, er zijn natuurlijk wel modellen die populair zijn onder thuisgebruikers. Hieronder zetten we wat modellen voor je op een rij. Een aantal verschillende roeitrainers uit verschillende prijsklasses met een prima prijs/kwaliteit verhouding.
Domyos zelfaangedreven roeitrainer 500B

Deze zelfaangedreven roeitrainer van Domyos is een uitstekend instapmodel met veel functies voor een betaalbare prijs. De hometrainer heeft een magneetweerstand met een vliegwiel van 6 kilo. Hierdoor kun je de weerstand instellen op 15 verschillende niveaus. Ook kun je het console gebruiken om te kiezen uit 9 verschillende trainingsprogramma’s. Dit console biedt je overigens ook inzicht in de tijd, afstand, verbrande calorieën, aantal roeislagen, slagfrequentie en je hartslag. Tot slot kun je deze roeitrainer ook via bluetooth verbinden met digitale trainingsapps. De roeitrainer is onder andere compatibel met Domyos E-connected en Kinomap.
Skandika Nemo III roeitrainer met waterweerstand

Deze roeitrainer van Skandika richt zich op het creëren van een levensechte roeiervaring. Dit doen ze onder andere door de waterweerstand. Deze roeitrainer wordt geleverd met een doorzichtige watertank van 17 liter. Op deze roeitrainer zit een LCD scherm. Op dit scherm kun je zien hoe veel slagen per minuut je maakt, wat je afgelegde afstand en tijd is en hoe veel calorieën je hebt verbrand. De roeitrainer is voorzien van 9 verschillende weerstandsniveaus en is ook nog eens inklapbaar. Tot slot is ook deze roeitrainer uitgerust met een bluetooth verbinding. Je kunt deze onder andere koppelen met Kinomap om de roei ervaring nog echter te maken.
Virtufit Ultimate Pro 2 ergometer roeitrainer

Virtufit staat al jaren bekend als merk wat kwalitatief hoogstaande cardio apparatuur produceert. De ultimare pro 2 is een ergometer roeitrainer met een luchtweerstand. Deze roeitrainer is voorzien van 10 verschillende weerstandsniveaus en heeft een stevig frame wat belastbaar is tot 230 kilo. Op het LCD scherm kun je je afstand, snelheid, tijd, rpm, wattage en hartslag zien. Tot slot is deze roeitrainer ook nog inklapbaar waardoor deze minder ruimte inneemt.
Tips voor de aanschaf van een goede roeitrainer
We hebben net drie verschillende roeitrainers voor je op een rij gezet. Een roeitrainer met magneetweerstand, eentje met waterweerstand en een model met luchtweerstand. Ook hebben we je uitgelegd wat de voor- en nadelen van deze weerstandssystemen zijn.
Naast het weerstandssysteem verschillen roeitrainer op nog wat punten van elkaar. Hieronder leggen we je uit welke punten dit zijn.
De lengte van de rail
Een roeitrainer is uitgerust met een rail. Over deze rail schuif je wanneer je de roeibeweging maakt. De rail van een doorsnede hometrainer is lang genoeg voor mensen tot ongeveer 1 meter 85. Als je wat langer bent is het verstandig om je verder te verdiepen in de lengte van de rail. Een roeitrainer met een kortere rail kan dan namelijk net te klein zijn. Hierdoor kun je de roeibeweging niet volledig uitvoeren en dit is zonde.
Een roeitrainer met een ketting of een aandrijfriem
Bij de roeitrainer maak je een trekkende beweging. Hiervoor heb je een aandrijving nodig in de vorm van een ketting of aan aandrijfriem. Zowel de ketting als de riem hebben voor- en nadelen. Een ketting is een stuk sterker dan een riem. Deze is ook slijtvaster. Echter, de ketting vergt meer onderhoud en maakt meer geluid dan de riem. De riem is een stuk stiller en vergt geen onderhoud. Echter, deze is minder stevig en zal dan ook sneller slijten. Kortom, de afweging tussen een ketting en een riem hangt vooral af van persoonlijke voorkeur.
Het formaat en de inklapbaarheid van de roeitrainer
Het laatste aandachtspunt bij het kopen van een roeitrainer is het formaat en de eventuele inklapbaarheid. Een roeitrainer is over het algemeen relatief lang. Deze neemt in de lengte dan ook best wat ruimte in. Controleer alvorens je de roeitrainer aanschaft dan ook of je deze ruimte tot je beschikking hebt.
Daarnaast zijn relatief veel roeitrainers inklapbaar. Vaak is dit zo geregeld dat je de rail omhoog kunt klappen waardoor de roeitrainer een stuk korter wordt. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de roeitrainer minder ruimte inneemt. De ruimte die je bespaart kun je in de tussentijd gebruiken voor andere doeleinden. Houd echter wel rekening met het volgende. Een inklapbare roeitrainer heeft bewegende delen. Bewegende delen zijn minder stevig en slijtage gevoeliger dan wanneer de roeitrainer zou bestaan uit één geheel. Heb je de inklapbaarheid niet nodig? Geef dan de voorkeur aan een vaste roeitrainer.
Een roeitrainer kopen is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur
Op deze pagina hebben we je alles uitgelegd wat je over een roeitrainer moet weten. We begonnen met een overzicht van de verschillende weerstandssystemen, gevolgd door de meest populaire modellen en extra aanschaftips.
De definitie van een goede roeitrainer is voor iedereen anders. Er zijn verschillen in sportieve ambities, budget en persoonlijke voorkeuren. Kortom, als je een roeitrainer gaat kopen, vraag jezelf dan goed af waar jouw voorkeuren liggen. Zo zorg je ervoor dat je een roeitrainer koopt die goed bij je past!