Spinningfiets kopen

Spinningfiets kopen? Dan ben je hier op het goede adres. De spinningfiets is het perfecte fitnesstoestel voor iemand die de hometrainer naar een hoger niveau wil tillen. Op deze pagina leggen we je alles uit over de spinningfiets. We leggen je uit waar je op moet letten bij het kopen van een spinningfiets. Ook laten we laten je zien welke spinningfietsen de beste modellen van 2021 zijn.

Spinningfiets kopen – de belangrijke aandachtspunten

Voor het kopen van een spinningfiets kan het geen kwaad om je er eerst goed in te verdiepen. Een spinningfiets heb je namelijk in vele soorten en maten. Door te weten waar je op moet letten bij het kopen van een spinningfiets zorg je ervoor dat je een goede koop doet. Maar, waar moet je dan op letten bij het kopen van een spinningfiets? Dat leggen we je uit.

Een spinningfiets heeft een aantal belangrijke elementen die de kwaliteit van de fiets bepalen. Dat zijn:

  1. Het gewicht van het vliegwiel.
  2. Het weerstandsmechanisme.
  3. De aandrijving van de spinningfiets.
  4. Het trapsysteem.
  5. De verstelbaarheid van de fiets.
  6. De technische snufjes.

Het gewicht van het vliegwiel

Net zoals de hometrainer heeft de spinningfiets een vliegwiel. Dit is een zwaar wiel wat zorgt voor de weerstand tijdens het fietsen. Over het algemeen is de regel, hoe zwaarder het vliegwiel, hoe beter. Een zwaar vliegwiel zorgt voor een vloeiende trapbeweging. Ook zorgt een zwaar vliegwiel voor stabiliteit. Een te licht vliegwiel traint schokkerig en daarmee ook erg onprettig.

Het weerstandsmechjanisme

Dit vliegwiel is voorzien van een remsysteem. Het remsysteem wordt gebruikt om de weerstand op de fiets te regelen. De combinatie van het vliegwiel en het remsysteem zorgen ervoor dat je kunt trainen op verschillende weerstanden.

Net als op de gewone fiets heeft ook de spinningfiets verschillende soorten remsystemen. De goedkope modellen zijn vaak voorzien van een blokrem. Dit is simpelweg een remblokje op het vliegwiel. Naast het remblok heb je ook nog de magneetrem. Met deze rem wordt de weerstand geregeld door een magneet.

Over het algemeen zijn spinningfietsen met een remblokje goedkoper dan die met een magneetrem. Echter, met een remblok heb je minder weerstandsniveaus. Ook zul je de remblokken eens in de zoveel tijd moeten vervangen. Deze is namelijk onderhevig aan slijtage.

De aandrijving van de spinningfiets

Het vliegwiel wordt aangedreven door de trapbeweging die je op de fiets maakt. De verbinding tussen het vliegwiel en je trappers komt in twee varianten. Je hebt een aandrijving met een ketting of met een v-snaar.

De instapmodellen hebben vaak een aandrijving met een ketting. Met een ketting is niks mis. Je moet deze alleen wel af en toe smeren. Ook maakt hij iets meer geluid dan een v-snaar. De duurdere modellen hebben over het algemeen een v-snaar.

Het trapsysteem

Spinningfietsen verschillen ook nog in het soort trapsysteem. Er zijn twee soorten trapsystemen waar je uit kunt kiezen. Je hebt het vrijloop systeem en het doortrapsysteem. Bij het doortrapsysteem zijn de trappers en het vliegwiel zo verbonden dat je niet zomaar kunt stoppen met trappen. Zolang het vliegwiel draait blijven je trappers ook draaien. Dit systeem werkt extra bemoedigend. Als je moe bent krijg je nog wat ondersteuning van het vliegwiel wat je trappers draaiende houdt. Het systeem is echter wel even wennen.

Het tegenovergesteld systeem is het vrijloop systeem. Hier kun je gewoon even stoppen met trappen en blijft het vliegwiel gewoon draaien. Dit geeft je de gelegenheid om even je rust te pakken en het spinnen weer te hervatten.

De verstelbaarheid van de spinningfiets

Voor optimaal fietscomfort is het natuurlijk belangrijk dat de fiets getailleerd is aan jouw lichaamslengte. Daarvoor is het belangrijk dat de fiets verstelbaar is. Zo moet het zadel in hoogte verstelbaar zijn. Ook is het mooi meegenomen als het stuur in hoogte verstelbaar is. Tot slot is het helemaal mooi als je het zadel horizontaal kunt verstellen. Met deze drie elementen heb je alles in huis om je spinningfiets perfect af te stellen op jouw lichaam. Zo voorkom je vervelende pijntjes in bijvoorbeeld de rug.

De meeste spinningfietsen hebben een zadel wat in hoogte verstelbaar is. Echter, niet elke spinningfiets heeft een in hoogte verstelbaar stuur. Of een horizontaal verstelbaar zadel. Ben je significant groter of kleiner dan de gemiddelde mens? Dan raden we je sterk aan om goed te letten op de verstelbaarheid van de spinningfiets.

De technische snufjes van de spinningfiets

Over het algemeen zijn spinningfietsen erg minimalistisch. Een spinningfiets is immers gemaakt voor een gerichte workout en niet voor comfort. Tegenwoordig zijn er echter wel spinningfietsen met allerlei technische extra’s. Denk aan spinningfietsen met een scherm, een tablethouder of een bluetooth koppeling met trainingsapps. Deze snufjes maken je training leuker en veelzijdiger. Vind je het leuk om virtueel te fietsen? Of wil je graag entertainment tijdens je training? Kijk dan goed naar de extra snufjes die de spinningfiets bevat.

De beste spinningfiets voor thuis

We hebben je net uitgelegd waar je op moet letten bij het kopen van een spinningfiets. Maar wat is, gezien alle opties, nou de beste spinningfiets van 2021? En waarom? Wij hebben een aantal spinningfietsen voor je op een rijtje gezet. Fietsen waarvan wij, persoonlijk, vinden dat deze thuishoort in het rijtje beste spinningfiets van 2021.

Gorilla Sports Indoor Cycling Bike Deluxe

Gorillasports spinningfiets kopen

De Gorilla Sports indoor cycling bike deluxe is een uitermate geschikte spinningfiets voor semi-professioneel gebruik. De fiets weegt maar liefst 57 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150kg. Het 18 kilo wegende vliegwiel wordt aangedreven door een ketting en biedt een fijne trainingservaring. Het stuur en zadel zijn in zowel hoogte als diepte verstelbaar. Dit maakt de fiets volledig aanpasbaar aan jouw lichaam.

Domyos Biking 100 Spinningfiets

Domyos Biking 100 Spinningfiets Kopen

De Domyos Biking 100 is een spinningfiets met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De fiets weegt 43 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 100 kilo. Het vliegwiel van 12 kilo wat wordt aangedreven door een ketting maakt de fiets erg robuust en fijn bij een gemiddelde snelheid. De weerstand wordt geregeld d.m.v. blokjes in leer. Het display toont je de essentiële informatie zoals de tijd, afstand, omwentelingen per minuut en de verbrande calorieën. Het zadel is in hoogte en diepte verstelbaar en het stuur is in hoogte verstelbaar.

Hammer Speedbike Racer Spinningfiets

Hammer Speedbike Racer

De Hammer Speedbike Racer is een middenklasse model spinningfiets. De fiets heeft een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo en weegt zelf 42 kilo. Het vliegwiel weegt 16 kilo en is voorzien van een doortrapsysteem. De fiets wordt aangedreven met een v-snaar en is daarmee relatief stil. Het remsysteem is magnetisch en ook dat houdt de fiets een stuk stiller dan de viltrem.

Het stuur van de fiets is in hoogte verstelbaar en het zadel zowel in hoogte als horizontaal. Dit geeft je uitgebreid de mogelijkheid om de fiets optimaal op jouw lichaam af te stellen.

De fiets is voorzien van een trainingscomputer met LCD scherm maar ook een tablethouder. Deze trainingscomputer is voorzien van allerlei inzichten zoals duur, afstand en het aantal verbrande calorieen. De tablethouder is ideaal zodat je tussen het fietsen door lekker een film of serie op kunt zetten. Je kunt de tablet ook inzetten in combinatie met apps zoals BitGym en Kinomap zodat het net is alsof je in de bergen fietst.

Tot slot is de fiets voorzien van SPD duo pedalen. Dit is een SPD pedaal die eveneens is voorzien van toe clips.

Domyos Biking 500 Spinningfiets

Domyos Biking 500 spinningfiets

De Domyos Biking 500 is de grote broer van de Domyos Biking 100 spinningfiets. De fiets weegt net geen 48 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo. Het vliegwiel van 18 kilo wat door een riem wordt aangedreven geeft je een fijne trapervaring. De weerstand wordt geregeld d.m.v. blokjes in leer. Er zit een display op waar je informatie kunt zien zoals tijd, afstand, snelheid en omwentelingen per minuut. Op de fiets zit eveneens een tablethouder waarin je je tablet of smartphone kunt doen. De trappers zijn voorzien van riempjes maar kunnen worden vervangen voor klikpedalen. Het zadel is in hoogte en diepte verstelbaar en het stuur in hoogte. Kortom, veel waar voor je geld.

Virtufit Etappe 1 Spinningfiets

Virtufit Etappe 1 spinningfiets

De VirtuFit Etappe 1 is eveneens een prima middenklasse spinninfiets. De fiets heeft een maximaal belastbaar gewicht van 135 kilo en weegt zelf 41.5 kilo. Het vliegwiel weegt maar liefst 22 kilo en is voorzien van een doortrapsysteem. De fiets is aangedreven door een stille v-snaar. De weerstand wordt geregeld door een viltrem.

Het stuur van de fiets is in hoogte verstelbaar en het zadel zowel in hoogte als horizontaal. Voor het verstellen van het stuur en het zadel wordt gebruik gemaakt van de zogeheten L-bolt. Een L vormige schroef die niet los kan schieten tijdens het fietsen.

Deze fiets is voorzien van een trainingscomputer die o.a. inzicht geeft in je afstand, tijd, omwentelingen, hartslag en calorie verbuik. De hartslag meet je door gebruik te maken van een draadloze borstband.

De fiets is voorzien van trappers met toe clips. Toe clips zorgen ervoor dat je de fiets gewoon kunt gebruiken op normale sportschoenen.