Spinningfiets of hometrainer – Hoe maak je de keuze?

Laatst gewijzigd door Thomas op november 28, 2021

De vraag spinningfiets of hometrainer is een vraag die vele thuissporters bezig houdt. Maar waarom kies je nou voor die spinningfiets? En wat zijn redenen om toch voor de hometrainer te gaan? In deze blogpost gaan we dieper in op de afweging spinningfiets of hometrainer.

De spinningfiets en de hometrainer hebben uiteraard één grote overeenkomst. Je kunt op beiden fietsen. Ze nemen beiden ook ongeveer evenveel ruimte in, je kunt ze beiden vinden in de sportschool maar ook beiden bij mensen thuis.

Er zijn echter ook grote verschillen tussen de hometrainer en de spinningfiets. Wat deze verschillen zijn leggen we je hieronder uit.

Houding en comfort

De hometrainer en spinningfiets verschillen enorm in de houding die je hebt tijdens je workout. Een hometrainer heeft vooral een ontspannen rechtop zittende houding. Bij een spinningfiets zit je meer voorover gebogen. Een spinningfiets geeft je dan ook echt dat racefiets gevoel. De hometrainer daarentegen geeft je meer het stadsfiets gevoel.

Uiteraard verschillen de racefiets en de stadsfiets ook in comfort en dat geldt ook voor de spinningfiets en hometrainer. Het comfort komt natuurlijk al in de eerste plaats door het verschil in de houding. De oprechte houding van de hometrainer biedt meer comfort dan de voorover gebogen houding van de spinningfiets. Dit, in combinatie met een lage instap maakt hometrainers bijvoorbeeld zeer geschikt voor ouderen.

Daarnaast is er ook een verschil in het zadel. De spinningfiets heeft een zadel wat je ook vindt op de racefiets. Een zadel wat ideaal is om flink door te trappen maar wat je wel een paar dagen voelt na een intensieve training. De hometrainer heeft vaak een wat breder en dikker zadel met meer demping en dus ook meer comfort. Kortom, een hometrainer biedt meer comfort door de ontspannen fietshouding en het brede zadel. De spinningfiets is wat sportiever ingestoken. Je hebt écht het racefiets gevoel en ook het comfort van een doorsnede racefiets. 

Trainingsintensiteit

Omdat de spinningfiets meer weg heeft van de racefiets ligt de trainingsintensiteit hierop ook een stuk hoger. Op een spinningfiets kun je jezelf écht flink in het zweet werken net als wanneer je een rondje op de racefiets of mountainbike gaat fietsen. Op de hometrainer kun je jezelf ook prima in het zweet werken, maar dit is dan wel door wat langer op een gemiddelde intensiteit te fietsen.

De spinningfiets is daarmee ideaal voor de wat sportieve fietser die bijvoorbeeld met slecht weer toch wil fietsen om de conditie op peil te houden. De hometrainer is wat meer geschikt voor de casual fietser. Voor iemand die wat calorieën wil verbranden op een lagere intensiteit.

De lage trainingsintensiteit van de hometrainer is ook uitstekend voor iemand die aan het revalideren is. Fietsen is een activiteit die vaak door artsen en fysiotherapeuten wordt aangeraden tijdens de revalidatie van een operatie of blessure aan het been. De hometrainer is vanwege zijn ontspannen houding en lage intensiteit een uitstekend middel om te revalideren van een blessure.

Display en trainingsmogelijkheden

Zowel de meeste hometrainers als spinningfietsen hebben een display. Bij sommige hometrainers is dit display enorm uitgebreid. Je kunt er je trainingsstatistieken zien, kiezen uit verschillende trainingsprogramma’s, het weerstandsniveau verhogen en je kunt op sommigen zelfs jezelf virtueel zien fietsen of een Netflix serie kijken.

Het display van menig spinningfiets is vaakwat minder uitgebreid. De spinningfiets is bedoeld om je de ervaring van een racefiets te geven. Een groot uitgebreid scherm vind je zeer zelden. Hoewel er echter wel spinningfietsen met een scherm zijn. Het display van de gemiddelde spinningfiets is daarom een stuk minder uitgebreid dan bij de hometrainer. Meestal betreft het een klein LCD display waar je je trainingsstatistieken op kunt zien en daar blijft het bij. Sterker nog, bij veel spinningfietsen kun je op het display niet je trainingsintensiteit verhogen. Dit doe je bij veel fietsen door te draaien aan een knop op het frame. Ook kun je bij een hometrainer met beeldscherm vaak kiezen uit verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Dit kun je bij een spinningfiets over het algemeen niet.

Kortom, een hometrainer is wat uitgebreider op het gebied van display, mogelijkheden en trainingsfuncties. Bij een spinningfiets staat maar één ding centraal en dat is volle bak fietsen.

Het doortrapsysteem

Het laatste significante verschil tussen de spinningfiets en de hometrainer zit hem in het trapsysteem. Over het algemeen beschikken hometrainers over een vrijloopsysteem. Als je bij een vrijloopsysteem stopt met trappen dan stoppen de pedalen maar draait het vliegwiel wel door. Dit is voor velen comfortabel want dan kun je tussendoor even je rust pakken.

De meeste spinningfietsen beschikken echter over een doortrapsysteem. Met een doortrapsysteem kun je niet zomaar stoppen met trappen. De trappers drijven het vliegwiel aan en andersom. Wil je stoppen met trappen? Dat kan alleen met de noodstop of door rustig aan het aantal omwentelingen te verminderen tot het vliegwiel tot stilstand is gekomen.

Het voordeel van een doortrapsysteem is dat het je motiveert om door te gaan met trappen en zo je grenzen te verleggen. Het nadeel is dat je niet even twee tellen op adem kan komen.

Nu zijn er tegenwoordig wel spinningfietsen met een vrijloop systeem op de markt. Het is niet meer zo dat vrijloopsystemen uniek zijn voor hometrainers en doortrapsystemen voor spinningfietsen.

Wanneer kies je voor een spinningfiets of hometrainer?

We hebben je hierboven uitgelegd wat de verschillen zijn tussen een hometrainer en een spinningfiets. Maar wanneer kies je nou voor een spinningfiets of hometrainer?

De meest voorkomende redenen om te kiezen voor de spinningfiets is het sportieve gevoel. Een spinningfiets is perfect voor o.a. racefietsers die in de herfst en winter de conditie op peil willen houden maar ook voor mensen die snel willen afvallen of conditie willen opbouwen.

De hometrainer willen we overigens op het gebied van afvallen, conditie opbouwen en flink knallen niet tekort doen. Op een hometrainer kun je jezelf prima in het zweet werken. Je kunt er ook prima op afvallen en conditie opbouwen. Dit doet men over het algemeen wel op een lagere intensiteit met wat meer comfort. Velen die voor de hometrainer kiezen doen dit omdat ze geen racefiets ambities hebben. Ze hebben sportieve doelen en vinden het prima om dit te doen met wat extra comfort terwijl ze een Netflix serietje kijken.