Deze sport apparatuur voor thuis is onmisbaar!

Laatst gewijzigd door Thomas op december 17, 2022

Met sport apparatuur voor thuis werk je gericht en effectief naar je sportieve doelen toe. Thuis sporten heeft een aantal interessante voordelen. Zo bespaar je tijd doordat je bijvoorbeeld niet heen en weer hoeft te reizen naar de sportschool. Daarnaast kun je je helemaal uitleven zonder rekening te houden met anderen. Jij bent de baas van je eigen homegym. Je hebt geen last van de spitsdrukte en staat jaarlijks in januari en februari niet in een bomvolle sportschool vol met goede voornemens. Kortom, met sport apparatuur voor thuis wordt je sportieve doelen halen een makkie!

Je sportieve doelen halen kun je zowel voor krachttraining als voor cardiotraining. Het voordeel van cardiotraining is dat je tijdens koude en natte dagen gewoon binnen kunt trainen. Zo blijf je gemotiveerder en gooi je ’s winters niet de handdoek in de ring waardoor je al je progressie kwijtraakt!

In dit artikel laten we je zien welke sport apparatuur voor thuis erg populair is onder thuissporters en waarom dit zo is. Ook geven we je tips over hoe je de ideale sportkamer kunt inrichten en hoe je efficiënt kunt omgaan met beperkte ruimte.

Een verstelbaar squatrek

Een verstelbaar squatrek kom je vaak in een thuisgym tegen. Dit heeft twee redenen. De eerste reden is dat de squat een belangrijke en populaire oefening is voor het trainen van de benen. Squats kun je bijna alleen maar uitvoeren met een squatrek. De tweede reden is dat je een squatrek veelzijdig kunt gebruiken. Door deze te combineren met een verstelbare trainingsbank kun je met een squatrek ook allerlei andere oefeningen doen. Oefeningen zoals de benchpress, incline benchpress, decline benchpress en de shoulder press. Hieronder staan een aantal populaire squatrekken op een rij.

Corength

Multifunctioneel squatrek

corength sport apparatuur voor thuis

Multifunctioneel squatrek incl. pull-up bar, pulley en opbergmogelijkheden voor 28mm en 50mm halterschijven

Domyos

Verbonden squatrek

Domyos sport apparatuur voor thuis

Squatrek incl. pull-up bar

Virtufit

Power tower deluxe

Virtufit power tower deluxe

Squatrek incl. fitnessbank, pull-up bar, dipsteunen

Een verstelbare trainingsbank

Een toestel wat ook nog mag ontbreken in je sport apparatuur voor thuis is de trainingsbank. De verstelbare trainingsbank kun je namelijk super breed inzetten. Zo hebben we je net uitgelegd dat je deze kunt combineren met een squatrek. Echter, deze kun je ook op andere manieren gebruiken. Zo kun je deze combineren met een set dumbbells. Hiermee kun je allerlei oefeningen doen waarmee je je schouders en borst traint. Je kunt er ook je rug mee trainen door bijvoorbeeld dumbbell rows. Kortom, een verstelbare trainingsbank is onmisbaar in je sportkamer. De modellen hieronder zijn betaalbaar en populair.

Corength

Verstevigde trainingsbank

beste verstelbare fitnessbank

Max. belasting: 250 kg

7 standen

Decline: Ja

Verstelbare zitting: Ja

Inklapbaar: Nee

Body-Solid

Pro Club Line trainingsbank

fitness apparaten voor thuis

Max. belasting: 450 kg

6 standen

Decline: Ja

Verstelbare zitting: Ja

Inklapbaar: Nee

Hammer

Force 2.0 fitnessbank

hammer force 2 opklapbare fitnessbank

Max. belasting: 200 kg

6 standen

Decline: Nee

Verstelbare zitting: Ja

Inklapbaar: Ja

Een multifunctioneel fitnesstoestel

Een alternatief voor het squatrek en de verstelbare trainingsbank is het multifunctioneel fitnesstoestel. Met een multifunctioneel fitnesstoestel heb je meerdere oefeningen in één apparaat. Met dit fitnesstoestel kun je verschillende spiergroepen trainen. Welke spiergroepen je kunt trainen en met welke oefeningen verschilt per apparaat. Hieronder zetten we een aantal populaire uitvoeringen voor je op een rij.

Bowflex

Extreme 2 SE Homegym

bowflex extreme 2 se homegym

Hammer

Ferrum TX2 Homegym

Hammer Ferrum TX 2 sport apparatuur voor thuis

Virtufit

Homegym KH1

Virtufit sport apparatuur voor thuis

Ook cardio toestellen voor thuis zijn er genoeg

We hebben net een aantal veel voorkomende krachttraining apparaten voor thuis op een rij gezet. Naast deze toestellen tref je ook steeds vaker cardiotraining apparaten aan in de gemiddelde homegym. Het meest bekende apparaat is natuurlijk de fiets die zelfs is genoemd naar het gebruik binnenshuis: de hometrainer.

Naast de hometrainer kun je ook allerlei andere cardio toestellen voor thuis gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de crosstrainer, de loopband, de roeitrainer of de spinningfiets. Hieronder zie je een overzicht van populaire cardiotraining apparaten voor thuis.

Virtufit iConsole HTR 2.1i Hometrainer

Virtufit iConsole HTR 21 Ergometer Hometrainer

De Virtufit iConsole HTR 2.1i is een uitstekende hometrainer voor thuis. Deze hometrainer heeft een perfecte verhouding tussen prijs en kwaliteit. De hometrainer heeft een vliegwiel van maar liefst 20 kilo wat zorgt voor een soepele omwenteling. Je hebt de keuze uit 32 verschillende weerstandsniveaus en 24 trainingsprogramma’s. Op het LCD display heb je inzicht in je trainingsduur, afgelegde afstand, snelheid en je hartslag. Via de ingebouwde bluetooth verbinding kun je hometrainer verbinden met de apps iConsole+ en Kinomap. Met deze apps kun je je workout tracken en virtuele routes fietsen.

Virtufit iConsole HTR 3.0i Crosstrainer

virtufit sport apparatuur voor thuis

Deze crosstrainer is eveneens van het merk Virtufit. De iConsole HTR 3.0i is een ideale crosstrainer voor thuis. Deze crosstrainer heeft een roterende massa van 26 kilo en staat met zijn 57 kilo stabiel in je thuisgym. Deze crosstrainer heeft een paslengte van 43.5 cm, is voorzien van 32 weerstandsniveaus en 18 trainingsprogramma’s. Op het LCD display heb je inzicht in je tijd, afstand, snelheid, calorieën en je hartslag. Ook dit model kun je via bluetooth koppelen aan de apps iConsole+ en Kinomap voor het tracken van je workout en virtuele trainingen.

Tunturi Endurance R85W Roeitrainer

Tunturi Endurance R85W roeitrainer

Voor het trainen van je krachtuithoudingsvermogen en cardio is een roeitrainer een uitstekend toestel. De Endurance R85W van Tunturi is een roeitrainer met een waterweerstand. Bij een roeitrainer met dit type weerstand wordt de weerstand bepaald door een tank met water. Als je harder roeit wordt de weerstand ook groter. Het voordeel van dit type roeimachine is dat het net voelt alsof je echt roeit. Daarbij is deze roeitrainer voorzien van dubbele rail voor extra stabiliteit. Je hebt de keuze uit 8 verschillende trainingsprogramma’s.

Ook klein materiaal valt onder sport apparatuur voor thuis

Naast grote apparaten zoals het squatrek en de trainingsbank mogen ook klein materiaal niet ontbreken in je thuisgym. Klein materiaal is gemakkelijk op te bergen, verplaatsbaar en biedt je veel trainingsmogelijkheden.

Zo kun je met een setje weerstandsbanden meer dan 16 verschillende oefeningen doen. En dat voor iets wat je zo in je binnenzak zou kunnen meenemen. Kortom, klein materiaal geeft je net die extra mogelijkheden om je training leuker en gevarieerd te maken.

Naast weerstandsbanden is er nog meer klein sport apparatuur. Denk aan het buikspierwiel. Voor slechts 15 euro heb je een wiel waarmee je je hele core kunt trainen. Vergeet ook niet een setje verstelbare dumbbells. Met dumbbells alleen of in combinatie met een trainingsbank kun je ook super veelzijdig trainen. Daarnaast heb je nog allerlei ander klein materiaal. Hierbij kun je denken aan:

Hoe je erachter komt welk sport apparatuur voor thuis bij je past

Voordat je sport apparatuur voor thuis gaat aanschaffen is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van je sportieve ambities. Wat wil je bereiken en welke voorkeuren heb je eigenlijk? Is de sport apparatuur voor thuis een volledige vervanging voor de sportschool? Of is het een aanvulling op de sportschool? En wat zijn je doelen? Wil je kracht opbouwen of conditie? Of simpelweg in beweging blijven.

Als de sport apparatuur een volledige vervanging is voor de sportschool dan moet je er dus voor zorgen dat je al je sportieve ambities thuis kunt vervullen. In het geval van krachttraining betekent dit dat je thuis al je spiergroepen moet kunnen trainen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam in balans blijft.

Is de sport apparatuur voor thuis een aanvulling op de sportschool? Dan kun je overwegen om thuis één of twee specifieke spiergroepen te trainen. Kortom, vraag jezelf af welke sportieve doelen je hebt en bepaal hoe je deze door thuis te trainen kunt realiseren.

De sport apparatuur voor thuis moet passen bij de ruimte

Naast je sportieve ambities moet je ook nog rekening houden met twee andere belangrijke factoren. Dit zijn je budget en de ruimte. In de meest gevallen zul je creatief moeten zijn met de beperkte ruimte. Idealiter moet je je homegym zo inrichten dat je elke spiergroep met minimaal twee á drie verschillende oefeningen kunt trainen. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we twee tips:

  1. Gebruik veel klein materiaal.
  2. Maak slimme combinaties van apparaten.

Klein materiaal zoals dumbbells, weerstandsbanden, buikspierwielen, kettlebells, opdruksteunen, powerbags enzovoorts nemen weinig ruimte in maar geven je veel mogelijkheden. Je kunt er talloze verschillende oefeningen mee doen.

Daarnaast zul je slimme combinaties van apparaten moeten maken. Waarom zou je een bankdrukset én een squatrek kopen als je met een verstelbare trainingsbank en een squatrek precies hetzelfde kunt bereiken? Waarom zou je verschillende haltersets kopen als je één goede verstelbare halterset kunt gebruiken voor meerdere oefeningen. Kortom, probeer slim te combineren. Met een verstelbare trainingsbank, een squatrek, een verstelbare halterset en dumbbells kom je al enorm ver.  

Deze sport apparatuur voor thuis zijn een aanwinst voor je homegym

We hebben je net uitgelegd dat je sportieve ambities, budget en ruimte bepalend zijn voor hoe je je homegym inricht. Om je wat verder op weg te helpen laten we je een aantal producten zien die een goede aanwinst zouden kunnen zijn voor jouw homgym. Deze sport apparatuur voor thuis is kwalitatief goed, veelzijdig en goed betaalbaar.

Bij het inrichten van een homegym zijn vooral ruimte en geld de knelpunten. Op een doorsnede zolderkamer kun je niet even een bankdrukset, squatrek, leg press, een leg extension en een chest press machine wegzetten. Daar heb je simpelweg de ruimte niet voor. Kortom, door handige combinaties van sport apparatuur voor thuis te maken zorg je ervoor dat je veelzijdig kunt trainen in een kleine ruimte. Verrijk je assortiment met slimme accessoires en je hebt een complete homegym.