Squatrek kopen

Squatrek kopen? Dan ben je bij ons op het goede adres voor uitgebreid advies en productinformatie. Een squatrek geeft je thuisgym net dat beetje extra om gevarieerd te kunnen trainen. Je kunt het bijvoorbeeld combineren het met een trainingsbank en wat kleine accessoires. Dan heb je voldoende materiaal om je hele lichaam te kunnen trainen.

Een voordeel van het squatrek is dat het een multifunctioneel fitnesstoestel is. Je kunt het primair gebruiken voor verschillende squat oefeningen. Maar in combinatie met een bankje kun je er ook mee bankdrukken. In sommige gevallen kun je er zelfs ook pull-ups en tricep dips mee doen. Kortom, een squatrek is veelzijdig en biedt je veel extra mogelijkheden.

Verschillende types squatrek

Wie een squatrek gaat kopen krijgt te maken met verschillende types. Over het algemeen gezien zijn er drie verschillende types. Drie types met hun eigen prijsklasse, hun eigen functionaliteiten en natuurlijk bepaalde voor- en nadelen.

Losse staanders kopen

Het eerste, meest simpele type squatrek is de losse staanders. De naam verklapt het natuurlijk al. Het gaat hier om losse staanders. In de meeste gevallen twee losse staanders waarop je je halterstang kunt neerleggen. In de meeste gevallen zijn deze losse staanders in hoogte verstelbaar. Het maximaal belastbare gewicht kan variëren van 100 tot ongeveer 350 kilo.

Het grote voordeel van losse staanders is dat ze eenvoudig te verplaatsen en op te bergen zijn. Heb je weinig ruimte? Dan kun je het squatrek na gebruik gewoon ergens opbergen in een hoekje. Het nadeel van losse staanders is natuurlijk vrij voor de hand liggend. Ze zijn wat minder robuust en stevig dan een vast squatrek. Hoewel losse staanders een stuk steviger zijn dan je in eerste instantie zult verwachten blijft het natuurlijk een oncomfortabel gevoel.

Een verbonden squatrek kopen

Het tweede type squatrek is het verbonden squatrek. Een verbonden squatrek is in principe twee aan elkaar verbonden losse staanders. Op welke plek het squatrek is verbonden verschilt nog wel eens per squatrek. Vaak is deze verbonden via een buis op de vloer. Echter, het komt ook nog wel eens voor dat deze op meerdere plekken is verbonden.

Een verbonden squatrek is al iets steviger dan losse staanders. Echter, hoe veel steviger deze is hangt af van hoe het squatrek is verbonden. Je hebt in ieder geval de garantie dat je niet de staanders uit elkaar schuift of omstoot.

Bij een verbonden squatrek is het vaak kiezen of delen. Hoe meer “verbindingen” erop zitten en hoe hoger deze zitten, hoe steviger het squatrek. Echter, dit limiteert ook je mogelijkheden.

Een vast squatrek kopen

Het laatste type squatrek is het vast squatrek en wordt ook regelmatig een gunrack genoemd. Een gunrack heeft in tegenstelling tot de losse staanders en het verbonden squatrek een vaste hoogte. Verspreid over de hoogte van het squatrek zitten verschillende aflegpunten waar je je halterstang op kunt neerleggen. Met deze aflegpunten zul je het dan ook moeten doen. Gunracks beschikken vaak wel over vrij te verplaatsen veiligheidssteunen.

Van alle drie de types is het gunrack het meest stabiel. Dit is omdat een gunrack vaak bestaat uit staanders met twee buizen en meerdere verbindingsstukken.

Natuurlijk heeft het gunrack ook een nadeel. Zijn formaat. Een gunrack neemt relatief veel ruimte in en is niet gemakkelijk te verplaatsen.

De aandachtspunten bij het kopen van een squatrek

Wie een squatrek gaat kopen heeft veel keuze. Keuze tussen de drie eerder genoemde types natuurlijk. Maar ook daarnaast is elk squatrek verschillend. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten? En hoe zorg je ervoor dat je de aanschaf doet die perfect bij je past? Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een squatrek.

De ruimte die het squatrek inneemt

Een belangrijke factor bij het kopen van een squatrek is de ruimte die het rek inneemt. Heb je ruimte genoeg en staat het niet in de weg? Dan zou ons advies zijn om vooral te kijken naar een verbonden squatrek of een gunrack. Losse staanders zien wij zelf als een laatste optie. Een optie voor het geval je wel een squatrek wil maar daar eigenlijk de ruimte niet voor hebt.

De functionaliteiten van het squatrek

Vanzelfsprekend is het squatrek primair bedoeld voor het doen van squats. Echter, zoals we eerder hebben aangegeven kun je met een squatrek nog veel meer. Schuif er een bankje onder en je kunt bankdrukken. Sommige squatrekken zijn ook voorzien van diphendels voor tricep dips. Ook zijn er squatrekken waar je pull-ups mee kunt doen.

Deze extra functionaliteiten zijn leuk, maar daar betaal je natuurlijk ook weer voor. Heb je ze niet nodig? Dan is het verstandig om dat extra geld bijvoorbeeld uit te geven aan meer stevigheid en belastbaarheid. Of om dit geld uit te geven aan andere accessoires zoals dumbbells.

De stabiliteit en belastbaarheid van het squatrek

In de uitleg over de verschillende types zijn we al ingegaan op de stabiliteit van verschillende types. Zo is een verbonden squatrek stabieler dan losse staanders. Het gunrack daarentegen is het meest stabiel van allemaal. Vanzelfsprekend kost meer stabiliteit ook meer geld. Dus hoe veel stabiliteit is genoeg? Dat hangt natuurlijk weer af hoe zwaar je jezelf ziet trainen. Een bodybuilder zal ongetwijfeld een hogere belastbaarheid nodig hebben dan een beginner. Wij raden aan om in alle gevallen een stuk onder het maximaal belastbare gewicht te blijven. Weet je van jezelf dat je 160 kilo kunt squatten? Koop dan absoluut geen squatrek met een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo. En denk er natuurlijk om dat je je squatrek op de (spier)groei koopt.

De prijs

Tot slot is er nog de prijs. Deze is, in veel gevallen een reflectie van de kwaliteit en mogelijkheden die het squatrek biedt. Wat men aan een squatrek wil uitgeven is uiteraard voor iedereen verschillend. Wij zouden je wel de tip willen geven om in eerste instantie te kijken naar stabiliteit en belastbaarheid. Heb je binnen je budget nog ruimte over, dan kun je gaan kijken naar extra functionaliteiten. Een squatrek moet natuurlijk stabiel kunnen voorzien in zijn primaire functie.

Vervolgens is het handig om af te wegen in welke trainingsbehoeften je squatrek kan voorzien, en hoe veel je hier extra voor betaald. Als je een squatrek aanschaft gaan wij er vanuit dat je deels of wellicht volledig thuis wil gaan trainen. Wil je volledig thuis gaan trainen, hoe verhoudt de aanschaf van je squatrek zich tot de kosten van een sportschool abonnement? Als je je abonnement afzegt en hiermee +- 40 euro per maand bespaart dan komt dit neer op bijna 500 euro per jaar en zelfs 1.000 euro per twee jaar. Bereken bij de aanschaf van een squatrek, maar ook met andere sportartikelen dus niet alleen mee wat het squatrek je kost. Maar ook wat je aan geld kunt besparen doordat je bijvoorbeeld niet meer naar de sportschool hoeft. Of doordat je geen aparte bankdrukset meer hoeft te kopen omdat je ook kunt bankdrukken op je squatrek.

Kortom, bij het kopen van een squatrek komt best wat kijken. Zorg ervoor dat je geen spijt krijgt van je aankoop door vooraf goed na te denken over je budget, en je wensen en behoeften.

Het beste squatrek voor thuis

Om het kopen van een squatrek wat gemakkelijker te maken hebben we een aantal squatrekken op een rijtje gezet voor je. Squatrekken waarvan wij vinden dat ze door kunnen voor het beste squatrek voor thuis.

Domyos Multifunctioneel Squatrek

Domyos Multifunctioneel Squatrek

Het Domyos multifunctioneel squatrek is een ideaal squatrek voor zowel de beginnende als gevorderde sporter. Met dit squatrek kun je natuurlijk primair squatten. Het rek bevat afleghouders die je met intervallen van 5 centimeter in kunt stellen tussen de 55 en 180 centimeter. Daarnaast bevat het rek ook een optrekstang zodat je pull-ups kunt doen. Ook bevat het rek een pulley die je zowel hoog als laag kunt gebruiken waarmee je o.a. de biceps en triceps kunt trainen. Kortom, het Domyos multifunctioneel squatrek is een compleet krachtstation voor thuis. 

Lifemaxx Crossmax Squatrek

Lifemaxx Crossmax Squatrek Kopen

Het Lifemaxx Crossmax Squatrek is een veelzijdig en robuust verbonden squatrek met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Het squatrek is 146 cm breed, 128 cm lang en 225 cm hoog en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 300 kilo. De stang bovenaan het rek kan worden gebruikt voor pull-ups. De verstelbare, met rubber bekleedde spotting arms kun je tevens gebruiken voor tricep dips. Kortom, het Lifemaxx Crossmax Squatrek biedt veel waar voor zijn geld.

Body Solid Multipress Squatrek

Squatrek kopen gunrack

De Body-Solid multi press squatrek is een super robuust en stabiel gunrack met enorm veel mogelijkheden. Dit squatrek heeft maar liefst vier poten voor extra stabiliteit en bestaat uit sterk hoogwaardig frame. Het squatrek is 185 cm hoog, 113 cm lang en 160cm breed en heeft een maximaal belastbaar gewicht van ruim 450 kilo. Het gunrack heeft 14 verschillende aflegpunten en 4 verschillende opbergmogelijkheden voor halterschijven. Tot slot kun je er ook nog een trainingsbank onder kwijt waarmee je het squatrek omtovert tot bankdrukrek. Kortom, enorm veel kwaliteit voor je geld.

Gorilla Sports Verstelbaar Squatrek

Gorillasports Verstelbaar Squatrek

Het Gorilla Sports verstelbaar squatrek is een flexibel en multifunctioneel squatrek. Het squatrek bestaat uit twee aan elkaar verbonden staanders die je in breedte kunt verstellen. De smalste stand is 64cm uit elkaar en de wijdste stand 133 cm. Ook zijn de staanders in hoogte verstelbaar van 95 tot 133 centimeter. De staanders hebben ook nog eens dipsteunen zodat je er tricep dips op kunt doen. Combineer het squatrek met een bankje en je kunt er ook op bankdrukken. Kortom, met dit squatrek heb je enorm veel mogelijkheden.