Stepper kopen
Wil jij een stepper kopen maar vind je het lastig om een keuze te maken uit alle mogelijkheden? Hier ben je aan het juiste adres voor professioneel en uitgebreid advies over het kopen van een stepper.
De stepper, ook wel bij mensen bekend als de mini stepper of fitness stepper is een fitness toestel wat voornamelijk wordt gebruikt voor een combinatie van cardiotraining en krachttraining. Een stepper traint namelijk je benen en billen. Omdat het een duurtraining is zorgt het voor een verhoogde hartslag en verbrand je er ook vet mee. Kortom, met een stepper kun je zowel zorgen voor strakke benen en billen en je kunt ermee afvallen. Dit maakt een stepper een veelzijdig fitness toestel.
Op deze pagina vind je alles om je wegwijs te maken in de wereld van de steppers. We leggen je uit wat een stepper exact is en hoe deze verschilt van een crosstrainer en een traploper. Daarna leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een stepper. Ook zetten we wat populaire steppers op een rij die prima te gebruiken zijn voor thuis.
Domyos
Stepper MS120

Max. belasting: 100 kg
Incl. computer
Incl. handgrepen
Virtufit
2-in-1 side stepper

Max. belasting: 100 kg
Incl. computer
Incl. weerstandskabels
Tunturi
Mini stepper

Max. belasting: 80 kg
Geen computer
–
Wat is een mini stepper precies?
Er bestaat nogal wat verwarring over wat een stepper precies is. De één vindt het een kleine crosstrainer, de ander een traploper en de ander een stationair wandelapparaat. In principe is een stepper een beetje van alle drie.
Een stepper is een fitness apparaat waar je met twee voeten op gaat staan. Vervolgens maak je een stappende beweging waarmee je de stepper in beweging brengt. Deze beweging kun je zwaarder maken door de weerstand van de stepper te verhogen.
Is een stepper hetzelfde als een crosstrainer?
De stepper wordt vaak vergeleken met de crosstrainer. Sterker nog, de term mini stepper komt min of meer van het idee dat een stepper een kleine variant van de crosstrainer is.
In principe maak je bij een stepper bijna dezelfde beweging als bij een crosstrainer. Er zijn echter twee verschillen. Bij een crosstrainer heeft deze beweging meer een elliptische vorm. Dit wil zeggen dat de beweging op en neer en van voor naar achter gaat. Bij een stepper gaat de beweging enkel op een neer. Daarbij heeft een crosstrainer ook nog twee handsteunen die je vasthoudt. Deze zorgen ervoor dat je ook je bovenlichaam in beweging brengt. Hierdoor verbrand je meer calorieën. Bij een stepper is dit niet het geval. Hierbij breng je alleen je benen in beweging. Kortom, het klinkt logisch waarom een stepper vaak wordt gezien als een kleine crosstrainer. Echter, als we beiden onder een vergrootglas leggen dan zie je wel degelijk verschillen.
Is een stepper hetzelfde als een traploper?
Daarnaast zijn er mensen die vinden dat een stepper een traploper is. Omdat de beweging wat meer op en neer gaat lijkt deze op traplopen. Echter, er zit ook een verschil tussen een stepper en een traploper. Bij een stepper verlaten je benen namelijk de stepper niet. Bij traplopen is dit wel het geval. Traplopen is dan ook meer belastend voor je gewrichten dan steppen. Kortom, de vergelijking tussen een stepper en traplopen is logisch maar ook hier zitten verschillen in de details.
De twee verschillende steppers
Het mag duidelijk zijn dat een stepper een hele eigen beweging heeft die wel wat weg heeft van een crosstrainer en traplopen maar zeker niet hetzelfde is. Als men kijkt naar een stepper dan zijn er twee verschillende types die je kunt onderscheiden.
Het eerste type is de reguliere mini stepper. Dit type stepper is de meest voorkomende en eenvoudigste variant. De beweging die je bij deze stepper maakt is simpelweg op en neer.
Het tweede type stepper wordt ook wel de side stepper of een swing stepper genoemd. Bij een side stepper draaien je voeten bij de beweging ietsjes naar buiten. Deze beweging zorgt ervoor dat je bovenbenen en billen wat extra worden aangepakt. Ook heb je bij het gebruik van de side stepper iets meer het gevoel dat je een dansende oefening doet.
Kortom, wil je een stepper kopen? Bepaal dan in ieder geval al voor jezelf welke van de twee uitvoeringen je voorkeur heeft.
Wat kost een stepper?
We hebben je net uitgelegd wat de verschillende uitvoeringen van een stepper zijn. Maar wat kost een stepper nou precies? Het zal je verbazen maar een doorsnede stepper is heel goed betaalbaar. Een instapmodel van een mini stepper heb je al vanaf ongeveer 50 euro. Wil je een model wat steviger is en bijvoorbeeld is voorzien van armsteunen? Dan ben je gemiddeld 125 euro kwijt. Tot slot zijn er ook nog professionele steppers. Dit zijn de steppers die je aantreft in een doorsnede sportschool. Dit type stepper kost tussen de 800 en 7.000 euro.
Kortom, je hebt veel variatie in je keuze. Een doorsnede stepper voor thuis heb je dus al vanaf 40 euro. Fitwinkel en Decathlon hebben een uitgebreid assortiment aan verschillende steppers. Bekijk het assortiment van Fitwinkel en Decathlon via de links hieronder.


Stepper kopen, waar op letten?
Ga je een stepper kopen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je er een aanschaft die perfect aansluit op jouw behoeftes en past binnen je budget. Zodra je op zoek gaat naar een stepper zul je al snel merken dat de keuze vrij groot is. Er zijn talloze fabrikanten van steppers in allerlei soorten, maten, uitvoeringen en natuurlijk allerlei prijskaartjes.
Om ervoor te zorgen dat je geen miskoop doet leggen we je hieronder uit waar je op moet letten bij het kopen van een mini stepper.
Stevigheid en stabiliteit
Stevigheid en stabiliteit zijn het meest belangrijk bij het kopen van een stepper. Een stepper kan zo veel interessante snufjes hebben maar als deze niet stevig is traint hij onprettig. Een fitnesstoestel wat onprettig traint schuif je na verloop van tijd simpelweg aan de kant. Kortom, stevigheid en stabiliteit zijn erg belangrijk.
Hoe stevig een stepper moet zijn hangt in eerste instantie af van je gewicht. Elke stepper heeft een maximaal belastbaar gewicht. Hoe hoger dit maximaal belastbare gewicht hoe steviger de stepper over het algemeen is. We adviseren je om nooit een stepper te kopen waarvan het maximaal belastbare gewicht lager is dan jouw eigen gewicht. Dit is simpelweg gevaarlijk. Sterker nog, je kunt het beste een stepper kopen waar er nog flink wat verschil zit tussen jouw gewicht en het maximaal belastbare gewicht. Zo weet je zeker dat de stepper stevig genoeg is en dan ook prettig traint.
Het display en de extra functies van de stepper
Het tweede aandachtspunt is het display en de extra functies van de stepper. Sommige mini steppers zijn uitgerust met een display. Op dit display kun je trainingsgegevens inzien zoals het aantal stappen, het aantal stappen per minuut, de afgelegde tijd en verbrande calorieën. Ook kun je op sommige computers de weerstand van de stepper aanpassen.
Daarnaast heb je steppers met allerlei extra functionaliteiten. Denk aan een stepper met weerstandskabels of een stepper met armsteunen die je kunt vastpakken.
Meer functionaliteit gaat vanzelfsprekend gepaard met een hogere prijs. Een stepper met computer is eenmaal duurder dan een uitvoering zonder. Kortom, hierbij geven we het advies om jezelf af te vragen wat je nodig hebt en daar je keuze op aan te passen. Uit ervaring weten wij wel dat het kunnen inzien van je trainingsgegevens meer beleving en uitdaging geeft aan je workout.
Waarom een mini stepper perfect is voor in je homegym
We hebben je inmiddels uitgelegd wat een stepper is, welke uitvoeringen er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf. De stepper is een fitness toestel wat goed past bij gebruik binnenshuis.
De mini stepper is perfect voor in je homegym vanwege zijn formaat. Je kunt deze namelijk gemakkelijk verplaatsen en ook opbergen. Met een mini stepper haal je dus een cardio apparaat in huis wat niet veel ruimte inneemt. Dit is wel anders dan bij een hometrainer, crosstrainer of een loopband. Voor je sportieve ambities is het altijd mooi meegenomen om een cardio apparaat in huis te hebben. Regent het en is het koud buiten? Met een cardio apparaat op zolder heb je nooit meer een excuus om niet te gaan.
Tot slot is een stepper perfect omdat het een combinatie is van cardio en kracht. Je verbrandt er vet mee maar traint er ook strakke billen en sterke benen mee. Deze combinatie maakt een stepper veelzijdiger dan vele andere cardio apparaten.