Stoelfiets kopen? Dit zijn de beste stoelfietsen voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op juli 25, 2022

Wil jij een stoelfiets kopen maar heb je nog geen definitieve keuze gemaakt? Dan ben je hier op het juiste adres voor professioneel advies!

Veel Nederlanders bewegen te weinig. Dit is goed te begrijpen want veel mensen hebben het over het algemeen veel te druk. Werken, het huishouden, kinderen en sociale verplichtingen slurpen alle tijd op. Als er überhaupt nog tijd over is voor beweging dan is de energie vaak ver te zoeken.

De stoelfiets biedt hiervoor een uitstekende oplossing. Een stoelfiets is namelijk een compacte kleine fietstrainer die je kunt gebruiken terwijl je op een stoel of bank zit. Dit betekent dat je een stoelfiets kunt gebruiken tijdens het tv kijken of tijdens het werken. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je gaat efficiënt met je tijd om én zorgt ervoor dat je in beweging blijft.

In dit artikel vertellen we je dan ook alles over de stoelfiets. We leggen je uit wat de belangrijke aspecten van een stoelfiets zijn en leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn. Ook zetten we de beste stoelfietsen voor thuis op een rij!

Virtufit

V4 Stoelfiets

virtufit v4 stoelfiets

Incl. computer

Handmatige weerstand

Niet inklapbaar

Gymstick

Mini Bike 2.0

gymstick mini hometrainer 2

Incl. computer

Handmatige weerstand

Niet inklapbaar

Virtufit

V2 Stoelfiets

Virtufit V2 Stoelfiets

Incl. computer

Handmatige weerstand

Inklapbaar

Waarom je wel of juist geen stoelfiets moet kopen

De stoelfiets kent een aantal voordelen maar ook een aantal nadelen. De een vindt de stoelfiets een perfecte uitkomst, de ander juist een vreselijk cardio apparaat en geeft eerder de voorkeur aan een hometrainer of spinningfiets.

Het mag duidelijk zijn dat de stoelfiets gemaakt is om mee te fietsen en voorziet in de behoefte om te bewegen. Naast de stoelfiets kun je deze behoefte op nog andere manieren vervullen. Dit kun je indoor met een hometrainer of spinningfiets maar ook buitenshuis met een racefiets, stadsfiets of mountainbike. Kortom, waarom zou je een stoelfiets kopen?

De eerste reden om een stoelfiets te kopen is omdat deze compact is. Alle alternatieven nemen veel ruimte in. Doordat de stoelfiets compact is kun je deze gemakkelijk opbergen maar ook gemakkelijk meenemen. Zo kun je de stoelfiets bijvoorbeeld meenemen naar kantoor.

Daarnaast is een stoelfiets relatief goedkoop. Voor een paar tientjes heb je al een prima model. Bij een hometrainer of spinningfiets ben je minimaal 150 euro kwijt voor een instapmodel. Kortom, een stoelfiets is een compacte en laagdrempelige manier om te gaan bewegen.

Echter, wie een stoelfiets koopt moet zich wel realiseren dat de bewegingsintensiteit van de stoelfiets matig tot zwak is. Een stoelfiets koop je niet om conditie op te bouwen. Je koopt deze ook niet om snel af te vallen. Kortom, een stoelfiets koop je puur om op matige intensiteit in beweging te blijven. Dit doe je om je gewrichten en spieren soepel te houden maar wordt ook vaak gebruikt als revalidatie na een operatie aan de knie.

Stoelfiets kopen? Hier moet je op letten

Als je een stoelfiets gaat uitkiezen zul je merken dat er veel verschillende modellen zijn. Zo heb je stoelfietsen met en zonder weerstand. Ook zijn er stoelfietsen die je kunt gebruiken als handfiets. Het is natuurlijk de bedoeling dat je een stoelfiets koopt die goed bij jouw persoonlijke voorkeuren past. Om dit goed te kunnen bepalen leggen we je hieronder uit wat de belangrijke aspecten van een stoelfiets zijn.

Het type weerstand van de stoelfiets

Sommige stoelfietsen zijn voorzien van een weerstandsysteem. Dit betekent dat je niet altijd op dezelfde weerstand hoeft te trappen. Door de weerstand te verhogen trap je zwaarder en door deze te verlagen trap je lichter.

Een stoelfiets met weerstand is naar onze mening fijn om te hebben. Het geeft je de mogelijkheid om je trainingsintensiteit te variëren. Als je regelmatig traint zul je merken dat je de intensiteit gewend begint te raken. Om je spieren te blijven prikkelen is het handig om dan de weerstand te verhogen. Dit biedt daarnaast ook nog meer uitdaging en houdt het fietsen leuk. Op het gebied van weerstandsniveaus zijn er twee verschillende opties.

De stoelfiets met handmatige weerstand

De eerste optie is de handmatige weerstand. Bij dit systeem verhoog je de weerstand door te draaien aan een knop. Op deze knop zit een rem die eigenlijk net werkt als de rem op een fiets. In principe voelt dit net als fietsen terwijl je met je hand licht de rem inknijpt. Een handmatige weerstand is goedkoop en eenvoudig. Echter, dit type weerstand heeft ook last van slijtage en is niet altijd even accuraat.

De stoelfiets met magneetweerstand

Het tweede weerstandssysteem is de automatische weerstand. Dit systeem wordt ook wel de magneetweerstand genoemd. Bij dit systeem is er een magneet die het vliegwiel afremt. Door deze dichter bij het vliegwiel te plaatsen remt deze harder en vice versa. Dit systeem stel je niet in door te draaien aan een knop maar door middel van een elektronisch display.

Een magneetweerstand is wat duurder dan een handmatige weerstand. Echter, dit systeem is accurater en slijt niet tot nauwelijks. Kortom, qua weerstand heb je de keuze uit drie verschillende opties:

  1. Geen weerstandssysteem. Je trapt altijd op dezelfde weerstand.
  2. Een handmatige weerstand. Goedkoper maar minder accuraat en heeft last van slijtage.
  3. Een magnetische weerstand. Duurder maar accuraat en ervaart geen slijtage.

Is de stoelfiets inklapbaar?

Op het gebied van stoelfietsen kun je nog twee andere types onderscheiden. Namelijk de inklapbare stoelfiets en de niet inklapbare stoelfiets. Een opvouwbare stoelfiets spreekt natuurlijk voor zich. Dit model kun je opvouwen.

Een inklapbare stoelfiets heeft twee voordelen. Je kunt dit model makkelijk meenemen en makkelijker opbergen. Dit komt goed uit als je de stoelfiets wil meenemen naar het werk of tussentijds wil opbergen in een kast.

Nu is het zo dat een stoelfiets van zichzelf al niet enorm groot is. Of je dan ook nog een model nodig hebt wat je kunt opvouwen is nog maar de vraag. Dit is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeuren.

De stoelfiets met computer en display

Sommige stoelfietsen zijn uitgerust met een computer en een display. Omdat een stoelfiets redelijk compact is gaat het hier vaak om kleine LCD displays. Bij een stoelfiets moet je geen grote LED touchscreens verwachten.

Een stoelfiets met magnetische weerstand heeft sowieso een computer. Deze heb je namelijk nodig om de weerstand te regelen. Daarnaast dient deze computer vooral als voorziening van informatie. Hij kan onder andere bijhouden hoe veel minuten je aan het trainen bent, welke afstand je hebt afgelegd, hoe snel je fietst en hoe veel calorieën je hebt verbrand. Wat de computer van een stoelfiets allemaal bijhoudt verschilt per model.

Een stoelfiets moet vooral comfortabel fietsen

We hebben je net uitgelegd dat er veel verschillen zijn tussen stoelfietsen. Je kunt kiezen uit wel of geen weerstand en verschillende weerstandssystemen, wel of niet opvouwbare stoelfietsen en wat een computer allemaal moet kunnen.

Buiten dit moet een stoelfiets natuurlijk voldoen aan één belangrijke kernbehoefte. Hij moet comfortabel fietsen. Een stoelfiets fietst comfortabel als de trappers lekker zitten, als deze niet verschuift tijdens het fietsen en als je deze goed hebt afgestemd op je stoel. De laatste tip die we je dan ook geven is om vooral te kijken naar hoe en waar je een stoelfiets wil gaan gebruiken. De meeste stoelfietsen zijn wel uitgerust met anti-slip voeten maar een gladde ondergrond werkt niet altijd mee. Kortom, we adviseren je dan ook de stoelfiets altijd te gebruiken op een goede ondergrond en deze goed weg te zetten. Zet de stoelfiets bij voorkeur tegen de muur of een ander object of op een vloerkleed.

Zo zorg je ervoor dat je een stoelfiets hebt die prettig traint!