Thuis krachttraining – tips en advies!

Met een krachttraining apparaat voor thuis kun je thuis krachttraining doen zonder naar de sportschool te gaan. Thuis krachttraining doen wordt steeds populairder. Steeds meer mensen hebben een halterbank of squatrek op zolder. Dit komt onder andere doordat kwalitatief goede apparaten en accessoires tegen steeds betaalbaardere prijzen op de markt komen. Apparaten van merken zoals Body Solid, Bowflex, Domyos en Tunturi. Hierdoor zie je dat steeds meer mensen een extra slaapkamer, garage, schuur of loods inrichten als homegym. Thuis krachttraining doen heeft een aantal voordelen ten opzichte van de sportschool. Hieronder zetten we deze voordelen op een rij.

Thuis krachttraining beoefenen bespaart tijd en geld

Het eerste voordeel van thuis krachttraining beoefenen is dat het tijd bespaart. Het van en naar de sportschool reizen kost tijd. Reistijd is natuurlijk een vrij nutteloze besteding van tijd. Wie thuis krachttraining doet kan deze tijd steken in de training zelf. Gemiddeld gezien kost reizen van en naar de sportschool al snel 20 minuten.

Daarnaast kan thuis krachttraining doen je geld besparen. Bij een sportschool betaal je een maandelijks bedrag. Een krachttraining apparaat voor thuis is een eenmalige investering. Dit kost eenmalig wat geld maar een apparaat gaat wel enorm lang mee. De gemiddelde sportschool kost al snel 40 euro per maand. Dit is omgerekend bijna 500 euro per jaar en 5.000 euro per tien jaar. Voor dit geld kun je uitstekend materiaal voor thuis kopen.

Trainen wanneer je wil en hoe je wil

Het tweede voordeel is dat je kunt trainen wanneer je wil. Ook hoef je geen rekening te houden met een ander. Het nadeel van de (gemiddelde) sportschool is beperkte openingstijden. Met een krachttraining apparaat voor thuis kun je trainen wanneer je wil. Vooral als je onregelmatig werkt is dit een groot voordeel.

Daarnaast hoef je geen rekening te houden met anderen. Wil je squatten maar wordt het squatrek al een uur bezet gehouden? Dit probleem heb je thuis niet. Wat je ook thuis niet hebt is de “goede voornemens drukte” in het nieuwe jaar. Ook heb je geen last van drukte op piektijden. Je hoeft met niemand rekening te houden. Kortom, met een krachttraining apparaat voor thuis ben je baas over eigen sportschool.

Thuis krachttraining – met welk apparaat dan?

Wie van plan is thuis krachttraining te gaan beoefenen staat voor een lastige keuze. Welk krachttraining apparaat kies je? Gelukkig hebben wij veel ervaring om je in deze keuze te begeleiden. Hoe je thuis je homegym inricht hangt af van een aantal factoren. Factoren die je niet los van elkaar kunt zien. In principe zijn het er drie. Ruimte, budget en ambities. Deze drie moeten op elkaar afgesteld worden.

Wil je fulltime thuis aan krachttraining gaan doen? Dan zul je ervoor moeten zorgen dat je met je apparaten je gehele lichaam kunt trainen. Je budget en ruimte zal zich daarvoor moeten lenen. Heb je veel ruimte en een groot budget? Dan kun je dit doen met een combinatie aan apparaten. Dit geeft je veel mogelijkheden en variatie.

Heb je wat minder ruimte? Dan zul je wellicht moeten kiezen voor één compact multifunctioneel fitnesstoestel. Dit apparaat kun je vervolgens aanvullen met accessoires. Accessoires zoals dumbbells, kettlebells, opdruksteunen, weerstandsbanden enzovoorts.

Heb je de ambitie om in de sportschool te blijven trainen en zie je thuis als een aanvulling op de sportschool? Dan is het wat minder belangrijk om je gehele lichaam te kunnen trainen. Je zou dan één of twee spiergroepen kunnen kiezen die je thuis traint. De rest train je dan in de sportschool.

Kortom, afhankelijk van je ruimte, budget en ambities richt je je homegym in zodat deze optimaal bij je past. Hieronder leggen we je meer uit over de verschillende krachttraining apparaten en hun functies.

De trainingsbank en het krachtstation

De trainingsbank is wellicht het meest bekende krachttraining apparaat. Deze heb je verschillende maten en soorten. De meest bekende is de olympische uitvoering. Daarnaast heb je ook nog krachtstations. Dit zijn krachttraining apparaten waarop je meerdere spiergroepen kunt trainen.

Wat voor trainingsbank je kiest hangt uiteraard af van je eigen voorkeuren en ambities. Vraag je alvorens de aanschaf wel af of je de trainingsbank kunt combineren met andere apparaten die je bezit. En wat je daarvoor dan nodig hebt. Let bij de aanschaf van een trainingsbank op het maximale gewicht waarmee je mag trainen. Niet elke trainingsbank is gemaakt voor gevorderden. Kijk ook of je liever een vaste of een verstelbare fitnessbank hebt. We hebben hieronder een aantal trainingsbanken voor je op een rij gezet.

Body Solid

POB44X Halterbank

Body Solid Powerline POB44X Halterbank

130 x 115 x 178 cm

Gewicht: 39kg

Max. gewicht: 250kg

Virtufit

Homegym KH1

VirtuFit Homegym KH1 Multifunctioneel Fitnesstoestel

173 x 106 x 207 cm

Gewicht: 112kg

Max. gewicht: 135kg

Body Solid

Olympische Halterbank

body solid olympische halterbank

170 x 125 x 120 cm

Gewicht: 64kg

Max. gewicht: 200kg

Het squatrek

Het squatrek is een krachttraining apparaat wat je door zijn grote formaat wat minder vaak bij mensen thuis ziet. Dit apparaat is echter wel bezig aan een grote opmars. Steeds meer sporters zien de grote voordelen van een squatrek. Een squatrek is namelijk super veelzijdig. Het geeft je net die extra mogelijkheden die je nodig hebt voor een volledige training. Daarbij kun je een squatrek en een trainingsbank ideaal combineren. Squatrekken heb je in verschillende uitvoeringen en maten. Je hebt losse staanders, verbonden staanders, gunracks en multifunctionele cages. Ons advies is heel simpel. Als je toch een squatrek gaat aanschaffen, geef dan net wat meer geld uit en koop een multifunctionele cage. Bij voorkeur eentje met een optrekstang en een pulley. Je krijgt er zo veel voor terug. Hieronder hebben we een aantal squatrekken voor je op een rij gezet.

Domyos

Multifunctioneel Squatrek

Domyos Multifunctioneel Squatrek

121 x 166 x 216 cm

Gewicht: 101kg

Max. gewicht: 200kg

Body Solid

Multipress Gunrack

Body Solid Multi Press Squatrek

185 x 113 x 160 cm

Gewicht: onbekend

Max. gewicht: 450kg

Proform

Power Rack

Proform Carbon Strength Power Rack XL

150 x 171 x 216 cm

Gewicht: 36kg

Max. gewicht: 277kg

De halterset is onmisbaar voor wie thuis krachttraining wil doen

De halterset valt een beetje tussen een krachttraining apparaat en een accessoire in. Haltersets zijn veelzijdig en een must have voor in je homegym. Je kunt er verschillende oefeningen mee doen zoals bicep curls, tricep extensions, militairy presses en meer. Combineer een halterset met een trainingsbank je je kunt onder andere mee bankdrukken. Een halterset bestaat vaak uit een combinatie van een rechte of gebogen halterstang, eventueel een set dumbbells en halterschijven. Bedenk bij de aanschaf van een halterset goed wat je nodig hebt en waar je hem voor gaat gebruiken. Halterstangen verschillen namelijk in lengte, het maximale gewicht wat ze kunnen dragen en de diameter van de halterschijven. De meest bekende is natuurlijk de olympische halterset. Hieronder hebben we een aantal haltersets voor je op een rij gezet.

Gorillasports

Kunststof Gripper Halterset

Gorillasports Halterset 70kg Kunststof

1 curlstang (120cm) en 2 dumbbell stangen (35cm)

Gewicht halterschijven: 55kg

Diameter aansluiting: 31mm

Body Solid

Olympische Halterset

Body Solid Olympische Halterset

1 olympische halterstang (220cm)

Gewicht halterschijven: 120kg

Diameter aansluiting: 50mm

Tunturi

Vinyl Halterset

Tunturi 50kg vinyl halterset

1 halterstang (152cm) en 2 dumbbells (36cm)

Gewicht halterschijven: 47.5kg

Diameter aansluiting: 25mm

Nuttige krachttraining accessoires voor thuis

Om de variatie in je trainingen te verhogen kun je allerlei accessoires aanschaffen. Accessoires zijn ideaal voor in je homegym. Ze zijn klein en draagbaar. Dit maakt ze makkelijk op te bergen. Ook kun je accessoires makkelijk meenemen wanneer je op een andere locatie wil trainen. Hieronder hebben we de 7 meest gebruikte accessoires voor je op een rij gezet.

Dumbbells

Dumbbells zijn bij uitstek de meest bekende accessoires. Ze zijn klein, handzaam en enorm veelzijdig. Je kunt er veel verschillende oefeningen mee doen. Dit maakt dumbbells onmisbaar in je homegym. Als je op zoek bent naar dumbbells voor in je homegym zijn er twee tips die we je willen geven. De eerste is om te kiezen voor verstelbare dumbbells en niet voor vaste dumbbells. De tweede tip is om te kiezen voor dumbbells met een zachte coating. Dit zorgt ervoor dat je thuis niets beschadigd. Wil je meer weten over de aanschaf van dumbbells? Lees dan onze post over alle aandachtspunten voor het kopen van dumbbells. Hieronder hebben we een aantal goede dumbbells voor je op een rij gezet:

Tunturi

Vinyl Dumbbells 28kg

Tunturi Vinyl Dumbbellset 28kg

2 dumbbell stangen (45cm)

Gewicht halterschijven: 28kg

Diameter aansluiting: 25mm

Bowflex

Selecttech Dumbbells 23.8kg

Bowflex 552i selecttech dumbbell 238kg

2 dumbbells

Gewicht halterschijven: 23.8kg

Diameter aansluiting: nvt

Hammer

Gietijzeren Dumbbells 20kg

hammer dumbbells krachttraining apparaat kopen

1 dumbbell stang

Gewicht halterschijven: 17.5kg

Diameter aansluiting: 30mm

Het buikspierwiel

Het buikspierwiel is een simpele accessoire waar je je hele core mee kunt trainen. Een buikspierwiel is een wiel met aan de zijkanten twee uitstekende hendels. Je gaat op je knieën zitten (of staan voor de echte bikkels) en al rollend strek je je lichaam uit. Wanneer je bovenlichaam en armen gestrekt zijn gebruik je je buikspieren om weer terug te rollen. Buikspierwielen verschillen niet zoveel van elkaar. Het enige waar je op moet letten is de wielbasis. Hoe dunner het wiel is, hoe meer energie je ook moet steken in het houden van je balans. Bij bredere wielen of dubbele wielen is dit minder het geval. Hieronder hebben we een aantal buikspierwielen voor je op een rij gezet.

Tunturi

Biekspierwiel Deluxe

Tunturi Buikspierwiel Deluxe Kniemat

Dubbel wiel incl. kniemat

Gymstick

Dubbel Buikspierwiel

Gymstick Buikspierwiel Weerstandsband en Kniemat

Dubbel wiel incl. weerstandsband en kniemat

Harbinger

Ab Carver Pro

Harbinger Ab Carver Pro

Buikspierwiel met veermechanisme en kniemat

Weerstandsbanden

Weerstandsbanden zijn wat nieuwere producten in de markt maar zijn enorm veelzijdig. Je koopt ze in een set van verschillende diktes. Hoe dikker de band, hoe zwaarder je ermee kunt trainen. Door de verschillende diktes kun je ze gebruiken voor krachttraining maar ook voor cardiotraining. Het grote voordeel van weerstandsbanden is dat je ze overal mee naartoe kunt nemen.

Reeva

Resistance Bands 4 Stuks

Reeva Weerstandsbanden 4 Stuks

Gemaakt van polyester en elastaan. Met anti-slip rand.

Virtufit

Weerstandskabel Zwart Medium

virtufit krachttraining apparaat kopen

Zwarte weerstandskabel met elastiek en twee handvaten.

Tunturi

Weerstandsbanden 5 Stuks

Tunturi Weerstandsbanden 5 stuks

Gemaakt van latex. Verschillende kleuren en weerstanden.

Opdruksteunen

Opdruksteunen zijn steunen die je op de grond kunt plaatsen voor het uitvoeren van opdruk oefeningen. Uiteraard kun je opdruk oefeningen ook zonder steun uitvoeren. Met steunen wordt de oefening net wat prettiger. Dit is zo omdat de steunen zorgen voor minder druk op de polsen. Ook geven ze je meer grip. De oefening wordt ook veelzijdiger omdat je in meerdere verschillende hoeken kunt opdrukken. Hiermee kun je verschillende spiergroepen trainen die je niet kunt trainen met reguliere push ups.

Harbinger

Push Up Pro Opdruksteunen

Harbinger Push Up Pro Opdruksteunen

Comfortabele steunen met kogellager rotatie en anti-slip laag.

Tunturi

Opdruksteunen

Tunturi Opdruksteunen

Kunststof opdruksteunen met anti-slip doppen.

Virtufit

12 in 1 Push Up Board

virtufit krachttraining apparaat

Verstelbaar push-up bord met 12 posities voor schouders, borst, triceps en rugspieren.

De fitnessmat

Met een fitnessmat kun je comfortabel oefeningen uitvoeren op de grond. Een fitnessmat zorgt ervoor dat je niet op de harde ondergrond hoeft te liggen. Een fitnessmat is doorgaans wat stugger en dikker dan een yogamat. Echter, je kunt uiteraard ook yoga oefeningen op een fitnessmat doen. We hebben een aantal fitnessmatten voor je op een rij gezet.

Men’s Health

Fitnessmat – Yogamat

Menshealth Fitnessmat

173 x 61 cm

Dikte: 6mm

Virtufit

Fitnessmat met draagkoord

Virtufit NBR Fitnessmat met Draagkoord

180 x 60 cm

Dikte: 15mm

Tunturi

Fitnessmat Antraciet

Tunturi Fitnessmat Antracaiet

182 x 61 cm

Dikte: 4mm

De powerbag

Een powerbag is een (vaak) met zand gevulde zak met meerdere handgrepen eraan. Powerbags heb je in verschillende gewichten zoals 5 kilo, 10 kilo, 15 kilo en 20 kilo. Ze worden vaak gebruikt in circuit trainingen maar kunnen ook worden gebruikt in andere vormen van krachttraining. Met een powerbag kun je veel verschillende oefeningen doen zoals squats, lunges en rows. We hebben een aantal goede powerbags voor je op een rij gezet.

Gymstick

Powerbag 5kg

Gymstick Powerbag 5kg

52 x 22 x 22 cm

Inclusief online trainingsvideo’s en workout poster

Gymstick

Powerbag 10kg

Gymstick Powerbag 10kg

57 x 22 x 22 cm

Inclusief online trainingsvideo’s en workout poster

Gymstick

Powerbag 15kg

Gymstick Powerbag 15kg

58 x 24 x 24 cm

Inclusief online trainingsvideo’s en workout poster

Gymstick

Powerbag 20kg

thuis aan krachttraining doen

62 x 24 x 24 cm

Inclusief online trainingsvideo’s en workout poster

De foamroller

De foamroller is niet echt een accessoire voor spieropbouw. Het is meer een accessoire voor de verzorging van je spieren. Een foamroller is een accessoire waarmee je jezelf kunt masseren. Het is een ronde buis met daarop hard schuim in een geribbeld patroon. Door met een lichaamsdeel zoals je benen of rug op de foamroller te rollen masseer je de knopen uit je spieren. Hieronder hebben we een aantal foamrollers voor je op een rij gezet.

Virtufit

Grid Foam Roller Zwart 33cm

thuis krachttraining doen

Afmeting: 33 x 14 cm

Blackroll

Massage Bal 12cm

Blackroll Massage Bal 12cm

Afmeting: 12 x 12 cm

Virtufit

Grid Foam Roller Zwart 62cm

Virtufit Grid Foam Roller Zwart 62cm

Afmeting: 62 x 14 cm