Thuisgym maken? Zo richt je de perfecte thuisgym in

Laatst gewijzigd door Thomas op december 17, 2022

De thuisgym heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Vooral tijdens de corona pandemie was naar de sportschool gaan niet zo vanzelfsprekend. Tijdens de lockdowns moesten veel sportscholen verplicht de deuren sluiten. Fanatieke sporters die wilden blijven trainen moesten op een andere manier aan de slag. Dit probleem werd door velen opgelost door het inrichten van een thuisgym. Men toverde de zolder, een extra slaapkamer maar soms zelfs de mancave of garage om tot een sportschool.

Een thuisgym heeft een aantal voordelen ten opzichte van de sportschool. Het grootste voordeel is tijdswinst. Je bespaart veel tijd doordat je je niet naar de sportschool hoeft te bewegen. Gemiddeld gezien is men hier al snel twee keer tien a vijftien minuten voor kwijt. Dit zijn 20 á 30 minuten die je in je training kunt steken.

Daarnaast heb je nooit last van drukte op piekuren en de drukte in januari en februari van alle nieuwelingen met goede voornemens. Je hoeft nooit op je beurt te wachten en je staat nooit in andermans zweet. Met een thuisgym kun je sporten wanneer je wil, hoe je wil en hoelang je wil.

Een thuisgym maken vergt een goede voorbereiding

Het inrichten van een thuisgym doe je echter niet even zomaar. Het vergt planning, uitzoekwerk en een slimme aanpak. Het grote verschil tussen een thuisgym en de sportschool is de beperkte ruimte.  

Hierbij is het ook nog eens bepalend welke sportieve ambities je hebt voor thuis. Als je je thuisgym ziet als aanvulling op de sportschool dan is het iets gemakkelijker. Je kunt je dan voor thuis richten op één of een paar spiergroepen en de rest in de sportschool doen. Stel je richt je thuis op het trainen van je borst, dan kun je je thuisgym inrichten met een bankdruk set en een incline bankdruk set.

Echter, als je volledig thuis wil gaan trainen dan is het inrichten van een thuisgym een grotere uitdaging. Vanuit je sportieve ambities maar ook voor de lichamelijke balans moet je elke spiergroep goed kunnen trainen. Om je spieren optimaal te blijven prikkelen moet je ook nog eens gevarieerd kunnen trainen. Dit betekent dat je:

  1. Alle spiergroepen in je homegym moet kunnen trainen.
  2. Elke spiergroep met minimaal twee oefeningen moet kunnen trainen.

In een sportschool is dit geen uitdaging. Daar heb je ruimte en keuze genoeg. In een thuisgym heb je soms te maken met een kamer van 3 bij 3. Dat is 9 vierkante meter waarin je minimaal 14 verschillende krachttraining oefeningen moet kunnen doen.

Dit is een uitdaging maar het is zeker niet onmogelijk. Door slimme combinaties te maken en fitness apparaten te kopen die je veelzijdig kunt gebruiken kun je op weinig ruimte veel uit je workout halen. Hoe je dit doet en welke slimme combinaties van fitness apparaten je tegenkomt in de thuisgym van de doorgewinterde sporter.

Combineer een squatrek met een verstelbare trainingsbank

In plaats van dat je een squatrek én een bankdruk set koopt, combineer een squatrek met een verstelbare trainingsbank. Door dit te doen bespaar je ruimte maar kun je toch alle oefeningen doen die je met een los squatrek en een losse bankdruk set ook kunt. Je kunt op verschillende manieren bankdrukken en squatten. Daarnaast kun je de shoulder press uitvoeren en kun je op het squatrek vaak ook pull-ups doen. In de sportschool loop je het risico op boze blikken wanneer je bankdrukt onder het squatrek. We raden je vooral aan om dit thuis gewoon lekker te doen.  Een goede combinatie die je bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken is het onderstaande squatrek, trainingsbank en halterset van Decathlon. Deze set is goed geprijsd, stevig en veelzijdig.

Corength

Multifunctioneel squatrek

Corength Multifunctioneel Squatrek

Gewicht: 101 kg

121 x 166 x 216 cm

Max. belasting: 200 kg

Power rack met verstelbare afleggers tussen de 55 en 180 cm. Voorzien van hoge + lage pulley, lat bar en optrekstang (max 150 kg.)

Corength

Verstelbare fitnessbank

Corength verstelbare fitnessbank

Gewicht: 22 kg

141 x 41 x 53 cm

Max. belasting: 250 kg

Verstelbare fitnessbank met 7 standen incl. decline stand. Voorzien van transportwielen.

Corength

Halterset met dumbbells

Corength halterset gietijzer 93kg

Gewicht: 93 kg

Gietijzeren halterset bestaande uit een halterstang (175 cm) , twee dumbbell stangen (35 cm) en 20 gietijzeren halterschijven van totaal 80 kg.

Een multifunctioneel fitnesstoestel / krachtstation

Het krachtstation, ook wel een multifunctioneel fitnesstoestel genoemd kom je geregeld in de thuisgym tegen. Dit fitnesstoestel is een combinatie van verschillende toestellen die je in de sportschool tegenkomt. In veel gevallen heb je een fitnesstoestel met een zitje wat je kunt gebruiken voor allerlei push en pull oefeningen. Denk aan een combinatie van pec flies, een chestpress en een lat bar. Ook zit op dit soort apparaten vaak een hoge en/of een lage pulley waarmee je oefeningen kunt doen als de bicep curl of de tricep pushdown. Met sommige krachstatations kun je meer dan 50 verschillende oefeningen doen. Hieronder zie je een overzicht van een aantal populaire krachtstations voor thuis.

Bowflex

Extreme 2 SE Homegym

bowflex extreme 2 se homegym

Hammer

Ferrum TX2 Homegym

Hammer Ferrum TX 2 multifunctioneel fitnessapparaat

Virtufit

Homegym KH1

Virtufit Homegym KH1

Maak optimaal gebruik van je halterset

Veel sporters maken niet optimaal gebruik van hun halterset. Ze gebruiken de halterset alleen op het squatrek of op de halterbank. Echter, met de halterset kun je los ook allerlei belangrijke oefeningen doen. Denk aan de military press waarmee je je schouders traint of de deadlift, een essentiele compound oefening. Maak je je nou zorgen om je vloer? Overweeg dan een beschermmat aan te schaffen. Met een beschermmat kun je helemaal los gaan met je halterstang. Hieronder zie je een overzicht van wat populaire halterstangen en goede beschermmatten.

Tunturi

Olympische tri-grip halterset

Tunturi thuisgym maken halterset

100 kilo

Gietijzer

Lengte: 45cm

Virtufit

Puzzelmat 6-delig

Virtufit puzzelmatten 60 x 60 cm

180 x 120 cm

Schuim

12 mm dik

Virtufit

Verstelbare halter- en dumbbell set

Virtufit thuisgym maken

60 kilo

Vinyl

Voorzie je homegym met voldoende accessoires

Naast de grote toestellen kun je enorm veel waarde halen uit accessoires. Accessoires zijn klein maar veelzijdig. Omdat ze klein zijn kun je ze gemakkelijk opbergen maar je kunt ze ook gemakkelijk meenemen op bijvoorbeeld vakantie of een sessie waarbij je buiten traint.

Accessoires heb je in overvloed. De meest bekende accessoires zijn een setje dumbbells. Met een set verstelbare dumbbells kun je tientallen verschillende oefeningen doen. Dit kan geïsoleerd of in combinatie met een trainingsbank. Voorbeelden van andere accessoires zijn:

  1. Weerstandsbanden
  2. Opdruksteunen
  3. Een buikspierwiel
  4. Powerbags
  5. Kettlebells

Met deze accessoires kun je enorm veel kanten op. Daarnaast zijn ze ook nog relatief goedkoop. Door je thuisgym te verrijken met allerlei accessoires geef je je workout routine veel meer variatie en mogelijkheden.