Trainingsbank kopen

Trainingsbank kopen? Dan ben je hier aan het goede adres voor uitgebreid advies!

Trainingsbanken zijn er in vele soorten en maten. Er zijn vlakke banken waar je onder andere op kunt bankdrukken, dippen en dumbbell rows op kunt doen. Daarnaast zijn er ook verstelbare trainingsbanken. Deze bieden je vaak al iets meer functionaliteit dan een vlakke bank. Naast de echte “bank” heb je ook nog krachtstations. Dit zijn wat grotere multifunctionele stations waarvan de trainingsbank een onderdeel is. Tot slot zijn er nog trainingsbanken voor het specifiek kunnen trainen van spiergroepen. Spiergroepen zoals je buikspieren, je kuiten, je onderrug en je biceps.

Trainingsbank kopen – welke soorten zijn er?

De aanschaf van een trainingsbank kan best lastig zijn. Elke trainingsbank is weer anders in stevigheid, functionaliteiten, formaat en natuurlijk de prijs.

Hieronder leggen we je uit welke verschillende trainingsbanken er allemaal zijn. We leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf. Ook vertellen we je welke afwegingen je moet maken en hoe je ervoor zorgt dat je de juiste keuze maakt.

De vlakke trainingsbank

In het stuk hierboven hebben we al iets over de verschillende soorten trainingsbanken gezegd. De meest simpele variant is de vlakke trainingsbank. Dit is een niet verstelbare, vlakke bank met twee poten. Het voordeel van een vlakke trainingsbank zit hem in de stevigheid. Omdat de bank geen bewegende en verstelbare delen heeft is deze erg stevig. Het nadeel is dat het aantal oefeningen wat je erop kunt doen beperkt is. Echter, dit kun je ook wel weer oplossen met wat creativiteit.

Zo kun je met een vlakke trainingsbank o.a. je triceps en je buikspieren trainen. Voeg er een setje dumbbells aan toe en je kunt je borst, je biceps en je rug meepakken. Een vlakke trainingsbank is perfect voor situaties waar je met een paar oefeningen genoeg hebt.

De verstelbare trainingsbank

Het grotere broertje van de vlakke trainingsbank is de verstelbare trainingsbank. Een verstelbare trainingsbank heb je in twee varianten. De variant waarbij alleen de rugleuning verstelbaar is en de variant waarbij ook het zitje verstelbaar is.

Met een verstelbare trainingsbank heb je meer opties dan een vlakke trainingsbank. Je kunt alle oefeningen die je op een vlakke trainingsbank kunt doen en meer. Zo kun je de rugleuning schuin omhoog zetten en incline bankdrukken. Zet je de rugleuning verder omhoog dan kun je ook je schouders meepakken met de military press.

Het nadeel van de verstelbare trainingsbank is dat de bewegende delen de bank vaak iets minder stevig maken. Vooral bij banken van wat mindere kwaliteit merk je dit al snel.

De combo trainingsbank

De laatste soort trainingsbank is de combo trainingsbank. Een combo trainingsbank is eigenlijk een aan elkaar gemaakt geheel van meerdere trainingsbanken. Vaak tref je een combinatie aan van een verstelbare trainingsbank en een preacher curl bench.

Combo trainingsbanken zijn vaak wat prijziger maar bieden je wel weer meer opties. Bij de aanschaf van een combo trainingsbank moet je erop letten dat alle elementen ervan nuttig voor je zijn.

Het krachtstation

Naast alle eerder genoemde trainingsbanken is er nog een groep die we kunnen scharen onder de term krachtstations. Dit zijn vaak grote en multifunctionele toestellen waarop je meerdere oefeningen kunt doen. Krachtstations zijn vaak stevig en groot. Meestal zijn het toestellen met een zitje in combinatie met een chest press, lat pulley en wat andere opties. Kortom, het krachtstation is een veelzijdig krachttraining apparaat. Bij de aanschaf moet je er echter wel op letten dat het maximaal gewicht hoog genoeg is om voldoende in te kunnen groeien.

De beste trainingsbank voor thuis

Het kopen van de juiste trainingsbank is geen gemakkelijke opgave. Elke trainingsbank verschilt in stevigheid, in functies en in opties die je hebt om te trainen. Om het je wat makkelijker te maken hebben we een aantal trainingsbanken voor je op een rij gezet. Vier verschillende trainingsbanken waarvan wij vinden dat ze qua prijs/kwaliteit verhouding een uitstekende keus zijn.

Body Solid POB44X Halterbank

Body Solid Powerline POB44X trainingsbank kopen

De Body-Solid POB44X halterbank is een robuuste bank die ideaal is voor de fanatieke bankdrukker. De bank is voorzien van comfortabele kussens en stevige dempende materialen. Voor de fanatieke bankdrukker zijn twee dingen aan deze halterbank erg fijn. Hij is namelijk 115 centimeter breed. Dit zorgt ervoor zorgt dat je de halterbar aan de binnenkant kunt pakken en dat deze stabieler is. Dit is bij halterbanken in de sportschool misschien heel gewoon, maar bij halterbanken voor thuis een stuk minder gewoon. Veel halterbanken voor thuis zijn een stuk smaller waardoor je de halterstang aan de buitenkant van de afleggers moet pakken.

Daarnaast is de halterbank verstelbaar naar zowel boven als beneden. Daarmee kun je vlak bankdrukken, incline bankdrukken (schuin omhoog) en decline bankdrukken (schuin omlaag). Door deze combinatie pak je alle gedeeltes van je borstspieren mee. Daarnaast zit er aan de voorkant van de bank een gewichtenhouder die je in staat stelt om de leg extension te doen. Tot slot kun je de bank natuurlijk gebruiken voor allerlei andere oefeningen zoals de military press, crunches, dumbbell row en nog veel meer. Kortom, deze halterbank verdient zeker een plek in het rijtje van de beste trainingsbank.

Virtufit Homegym KH1

VirtuFit Homegym KH1 Multifunctioneel Fitnesstoestel

De VirtuFit Homegym KH1 voldoet meer aan de definitie multifunctioneel fitnesstoestel dan trainingsbank. Desalniettemin hoort het zeker thuis in de categorie beste trainingsbank.  De VirtuFit Homegym KH1 is een super robuust en veelzijdig krachtstation met 67.5 kilo aan verstelbaar gewicht. Het krachtstation bezit over zowel een hoge als een lage katrol waaraan je een lat bar, tricep touw of andere accessoires kan vastmaken. Tevens zit er een pec deck op het krachtstation die ook nog eens kunt ombouwen tot een chest press. Tot slot kun je ook nog het preacher pad gebruiken voor o.a. de preacher curl. In combinatie met de katrol of met dumbbells of een barbell stang. Kortom, De VirtuFit Homegym KH1 biedt je alles wat je nodig hebt om heel je lichaam te trainen.

Domyos Opklapbare en Kantelbare Halterbank

Domyos Opklapbare en Kantelbare Halterbank

De Domyos opklapbare en kantelbare trainingsbank is een veelzijdige trainingsbank voor de beginnende en semi ervaren thuissporter. Deze halterbank heeft in hoogte verstelbare afleggers. De rugleuning kun je zowel plat als op 30 graden instellen. Door de halterbank te combineren met verschillende attributen kun je allerlei spiergroepen trainen. Combineer de bank met dumbbells en je kunt oefeningen doen zoals de dumbbell press, de military press en de dumbbell row. Combineer de bank met een stang en je kunt bankdrukken en incline bankdrukken.

Tot slot is de halterbank volledig opklapbaar. Je kunt hem inklappen en ergens wegzetten waar hij minder ruimte inneemt. Kortom, voor een zacht prijsje krijg je enorm veel kwaliteit.

Gorilla Sports Krachtstation

Gorillasports Krachtstation

Het Gorilla Sports krachtstation is een veelzijdig en robuust krachtstation voor alle oefeningen op het gebied van krachttraining. Met het krachtstation stel je jezelf in staat om je hele lichaam te trainen. Het krachtstation bevat in hoogte verstelbare butterflies en een chest press functie waarmee je de borstspieren kunt trainen. Tevens is het krachtstation voorzien van een lat pulley waarmee je onder andere de rug en triceps kunt trainen.

Er zit op dit krachtstation ook nog een kabel onderlangs. Deze kun je bijvoorbeeld weer gebruiken voor de bicep curl en een tal aan andere oefeningen. Kortom, het krachtstation van Gorilla Sports krachtstation biedt enorm veel mogelijkheden voor je geld.

Trainingsbank kopen – de belangrijke aandachtspunten

Het kopen van een trainingsbank is geen gemakkelijke keuze. Je hebt namelijk erg veel opties. Zoals we al hebben uitgelegd zijn er meerdere soorten trainingsbanken. Elke trainingsbank heeft zijn eigen doel.

Functionaliteit en opties

Het kopen van een trainingsbank is geen gemakkelijke keuze. Je hebt namelijk erg veel opties. Zoals we al hebben uitgelegd zijn er meerdere soorten trainingsbanken. Elke trainingsbank heeft zijn eigen doel. Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een trainingsbank is de functionaliteit en de opties. Om de juiste trainingsbank te kopen dien je jezelf eerst af te vragen wat voor soort oefeningen je wil gaan doen. Oftewel, welke spiergroepen wil je gaan trainen? En hoe fanatiek ga je deze trainen? Wordt thuis trainen een aanvulling op je sportschool abonnement? Of wordt het een volledige vervanging van het sportschool abonnement?

Door jezelf deze vragen te stellen krijg je al snel een beeld bij wat voor trainingsbank goed bij je past. Iemand die niet heel fanatiek sport en af en toe thuis wil bewegen kan al ver komen met een vlakke bank en een setje dumbbells. Echter, voor een fanatieke sporter biedt dit wellicht veel te weinig opties. Die zal wellicht sneller gaan voor een combo trainingsbank of een krachtstation.

De kwaliteit, stevigheid en belastbaarheid van de trainingsbank

Kwaliteit, stevigheid en belastbaarheid is één van de belangrijkste selectiefactoren voor een trainingsbank. Uiteraard is de ene trainingsbank de andere trainingsbank niet. Net als dat ze in prijs verschillen zit er ook verschil in kwaliteit. Er zit verschil in de materialen die worden gebruikt en de afwerking ervan. Een eerste indicator van kwalitei is de belastbaarheid. De belastbaarheid is het totaal aantal kilo’s wat de bank kan dragen. Deze belastbaarheid varieert over het algemeen tussen de 150 en 300 kilo. Hoe hoger de belastbaarheid, hoe steviger de trainingsbank is.

Uiteraard gaat een hogere belastbaarheid ook hand in hand met een hogere prijs. Daarom zul je ergens de grens moeten trekken. Wij adviseren om qua belastbaarheid altijd ruim onder het maximaal belastbare gewicht te gaan zitten. Maar hoe bepaal je de belastbaarheid? Dit doe je door te kijken naar drie factoren. Namelijk:

  1. Je eigen gewicht
  2. Het gewicht waarmee je traint
  3. Je (verwachte) trainingsprogressie

Hoe bepaal je de maximale belastbaarheid?

Je eigen gewicht is het eerste waar je begint. Over het algemeen komt een doorsnede persoon met zijn eigen gewicht niet in de buurt van de maximale belastbaarheid van een trainingsbank. Echter, wat je niet dient te vergeten is dat je het gewicht waarmee je traint mee moet tellen. Dit kan een groot verschil maken. Iemand die de trainingsbank gebruikt voor buikspieroefeningen zal een stuk minder extra gewicht gebruiken dan iemand die het gebruikt voor het bankdrukken.

Naast je eigen gewicht en het trainingsgewicht dien je ook rekening te houden met je eventuele progressie. Iemand die net begint met bankdrukken zal wellicht niet hoger komen dan 30 kilo. Echter, na twee jaar flink trainen kun je al snel 80 kilo wegdrukken. Als je zelf 90 kilo weegt en 80 kilo kunt bankdrukken dan is de belastbaarheid al 170 kilo. Met een trainingsbank die een belastbaarheid van 200 kilo heeft zit je dan al dicht aan de limiet. En dat kun je tijdens het trainen merken in de stabiliteit en het comfort.

Het formaat van de trainingsbank

Tot slot is er nog het formaat van de trainingsbank. Het formaat van de trainingsbank is belangrijk om twee redenen. De eerste reden is dat je genoeg ruimte moet hebben voor de bank. Een simpele vlakke of verstelbare trainingsbank neemt niet heel veel ruimte in. Echter, aan een flinke combo trainingsbank ben je al snel wat ruimte kwijt. Daarbij komt ook nog eens dat sommige trainingsbanken inklapbaar zijn. Kortom, vraag jezelf af hoeveel ruimte jij voor je trainingsbank hebt.

De tweede, en wellicht nog belangrijker punt is dat de trainingsbank groot genoeg moet zijn om goed op te kunnen trainen. Ben je bovengemiddeld lang? Let dan bij de aanschaf van de trainingsbank goed op dat de bank groot genoeg is voor je.