Een verstelbaar squatrek voor thuis kopen

Laatst gewijzigd door Thomas op april 16, 2022

Een verstelbaar squatrek is écht een aanwinst voor je homegym. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een squatrek je homegym nét dat beetje extra geeft wat het nodig heeft. Veel mensen die thuis trainen missen namelijk nét datgene wat een squatrek je geeft. Namelijk, de mogelijkheid om je benen te trainen. Veel fitness toestellen voor thuis zijn namelijk gericht op het trainen van het bovenlichaam. De trainingsbank, de halterset, het multifunctioneel fitnesstoestel zijn allen gericht op de borst, schouders, rug, biceps en triceps. Sommige fitnesstoestellen zijn dan wel voorzien van een leg extension o.i.d. maar dit is vaak nét niet wat je zoekt. Kortom, een verstelbaar squatrek is wel echt een aanrader voor in huis.

Wie op zoek gaat naar een verstelbaar squatrek loopt het risico last te krijgen van keuzestress. Er zijn namelijk talloze verschillende uitvoeringen en modellen op de markt. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op het verstelbaar squatrek. We leggen je uit welke verschillende uitvoeringen er zijn en wat de voor- en nadelen van elke uitvoering is. Ook laten we je een aantal populaire squatrekken voor thuis zien.

De meest populaire squatrekken voor thuis

Om je in je zoektocht wat op weg te helpen naar een verstelbaar squatrek zetten we alvast wat populaire modellen voor je op een rij. Hieronder staat een impressie van goed betaalbare en kwalitatief goede squatrekken die populair zijn onder thuissporters.

Corength

Powercage

Corength verstelbaar squatrek

Gewicht: 101 kg

Max. belasting: 200 kg

Inclusief pull-up bar, cable row en lat bar

Body Solid

Gunrack

body solid multipress squat rek

Gewicht: –

Max. belasting: 175 kg

Inclusief opbergmogelijkheden voor 50mm halterschijven

Corength

Verbonden squatrek

Domyos verstelbaar squatrek

Gewicht: 42 kg

Max. belasting: 175 kg

Inclusief pull-up bar

De verschillende uitvoeringen van het verstelbaar squatrek

In tegenstelling tot bij de sportschool heb je verschillende uitvoeringen van een squatrek voor thuis. Je hebt vrij simpele en goedkope uitvoeringen maar ook grote powercages zoals in de sportschool. Daarom leggen we je kort uit welke uitvoeringen van het verstelbaar squatrek er zijn.

De losse staanders

De meest goedkope en simpelste variant zijn de losse staanders. Je squatrek bestaat dan uit twee in hoogte verstelbare staanders. Het grote voordeel van losse staanders is de prijs. Losse staanders heb je dan ook al voor iets meer dan 100 euro. Daarnaast kun je de losse staanders gemakkelijk opruimen. Dit is handig voor als tekort hebt aan ruimte. Kortom, losse staanders zijn goedkoop en flexibel. Desalniettemin raden wij losse staanders over het algemeen weinig aan. Losse staanders hebben namelijk één groot nadeel. Ze kunnen gaan schuiven of omvallen tijdens het trainen of afleggen. Juist wanneer je thuis traint is dit een risico omdat je dan niet altijd mensen om je heen hebt die in staat zijn om te helpen. Je zou er maar staan met 100 kilo op je rug die je niet kunt afleggen omdat je staander is verschoven. Kortom, losse staanders vormen best een risico.

Het verbonden verstelbaar squatrek

De tweede uitvoering is het verbonden squatrek. Het verbonden squatrek bestaat in principe uit twee aan elkaar verbonden staanders. Het verschil nog wel eens hoe veel verbindingen er aan de staanders zitten. Bij sommige uitvoeringen zit er alleen een verbinding aan de onderkant. Bij andere uitvoeringen zit er een verbinding aan de onderkant en in het midden. Ook zijn er uitvoeringen met een verbinding aan de bovenkant. Bij dit soort squatrekken kun je vaak ook pull-ups doen.

Het verbonden squatrek is een stukje steviger dan de losse staanders. Omdat de staanders met elkaar zijn verbonden loop je geen risico dat je de staanders uit elkaar tikt of omver tikt. Het verbonden squatrek is echter wel iets duurder dan de losse staanders. Echter, mocht je een uitvoering hebben die bovenin is verbonden dan kun je deze ook gebruiken voor pull-ups.

De powercage

De laatste uitvoering van het squatrek kennen we allemaal wel van de sportschool. Dit is namelijk de powercage. De powercage is een grote vierkante kooi. Vaak is deze kooi voorzien van afleggers en veiligheidssteunen. Je kunt ertussen gaan staan en squatten. Daarnaast is de gemiddelde powercage ook voorzien van een pull-up bar zodat je pull-ups kunt doen. Ook zijn sommige powercages voorzien van afleggers voor je gewichten.

Een power cage is het meest veilig vanwege twee redenen. De eerste reden is dat je deze niet zomaar van zijn plek krijgt. In tegenstelling tot losse staanders kun je de powercage niet per ongeluk verschuiven tijdens het trainen. De tweede reden is dat de powercage vaak is voorzien van veiligheidssteunen. Mocht je het gewicht niet meer trekken dan zit er op de powercage vaak een lagere aflegger waarop je het gewicht kunt neerleggen. Kortom, de powercage is het meest veelzijdige verstelbare squatrek. Echter, zoals je ongetwijfeld kunt raden is de powercage ook de meest prijzige uitvoering. Daarnaast neemt de powercage ook extra ruimte in.