De beste verstelbare halterset voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op april 16, 2022

Een verstelbare halterset is écht een onmisbaar item voor de thuissporter. Met een verstelbare halterset kun je namelijk veel verschillende kracht oefeningen doen. Dit is exact wat je voor thuis nodig hebt. In tegenstelling tot in de sportschool heb je thuis vaak geen zee van ruimte. Ook het budget is natuurlijk niet oneindig. Kortom, je moet het hebben van veelzijdige fitness toestellen. De verstelbare halterset is voor het geld wat je eraan uitgeeft het meest veelzijdige fitness apparaat.

In dit artikel gaan we dan ook dieper in op de verstelbare halterset. We leggen je uit welke verschillende uitvoeringen en materialen er zijn. Ook leggen we je uit hoe je de juiste keuze maakt. Tot slot laten we je zien welke verstelbare haltersets wij zouden adviseren voor thuis.

Drie zeer populaire verstelbare haltersets voor thuis

Een verstelbare halterset voor thuis uitzoeken is niet altijd even makkelijk. Eenmaal op zoek kom je erachter dat er talloze verschillende modellen zijn. Er zijn verschillen in uitvoeringen, formaat, gewicht, materiaal en natuurlijk prijs. Om je hierin al wat op weg te helpen laten we je een aantal zeer populaire haltersets voor thuis zien. Wil je weten waarin haltersets van elkaar verschillen? En wil je weten waar je op moet letten? Lees dan onder de drie haltersets verder!

Corength

Corength verstelbare halterset

93 kilo

Rechte stang

Lengte stang: 175 cm

Diameter: 28 mm

Materiaal: Gietijzer

Gymstick

Gymstick vinyl verstelbare halterset

60 kilo

Rechte stang

Lengte stang: 140 cm

Diameter: 25 mm

Materiaal: Vinyl

Virtufit

Virtufit goedkope fitness apparaten

60.5 kilo

Rechte stang

Lengte stang: 180 cm

Diameter: 25 mm

Materiaal: Vinyl

De belangrijke aspecten van een verstelbare halterset

Een verstelbare halterset heb je in vele soorten en maten. Om je hierin wat wijzer te maken leggen we je exact uit hoe het zit. Hieronder leggen we uit welke verschillen er zijn tussen haltersets en wat de belangrijke aspecten ervan zijn.

Een halterset met dumbbells of zonder dumbbells

Over de term halterset bestaan nog wel eens wat verschillende opvattingen. De één ziet een halterset als een halterstang met gewichten en de ander ziet een halterset als een combinatie van een halterstang, gewichten en twee dumbbells. Ook bij de webshops die fitnessartikelen verkopen zie je beiden door elkaar gebruikt worden.

Kortom, het eerste wat je voor jezelf duidelijk dient te krijgen is naar welke van de twee soorten ben je op zoek? Ben je alleen op zoek naar een halterstang met gewichten? Of ben je op zoek naar een halterstang met gewichten en twee dumbbells?

Wij zijn overigens van mening dat dumbbells eveneens onmisbaar zijn voor in je homegym. Mocht je twijfelen tussen een verstelbare halterset met én zonder dumbbells en het prijsverschil is niet gigantisch? Geef dan zeker de voorkeur aan een halterset mét dumbbells. Mocht je echter al in het bezit zijn van dumbbells dan is dit natuurlijk overbodig. Overigens, als dit zo is dan hebben we verderop nog wat interessant tips voor je.

Het type en de lengte van de halterstang

Eén van de belangrijke aandachtspunten bij het aanschaffen van een verstelbare halterset is het type en het formaat van de halterstang. In principe heb je twee verschillende types. Je hebt namelijk een rechte halterstang en een curlstang. Een recht halterstang is zoals de naam al doet vermoeden recht. Een curlstang heeft een gebogen zigzag patroon.

In principe is een rechte halterstang wat meer “mainstream” dan een curlstang. Dit wil zeggen dat je er meer verschillende oefeningen mee kunt doen. Met een rechte stang kun je theoretisch deadliften, squatten, press oefeningen en meer doen. Een curlstang is een wat specifiekere stang voor bepaalde oefeningen. Oefeningen zoals de bicep curl maar ook de tricep extension zijn fijner met een curlstang. Echter, oefeningen zoals de squat, deadlift en press oefeningen kun je eigenlijk niet doen met een curlstang. Kortom, bepaal voor jezelf welk type halterstang jij fijner vindt.

Naast het type stang is ook nog de lengte van de halterstang belangrijk. De lengte bepaalt namelijk hoe veel ruimte de stang inneemt en welke oefeningen je ermee kunt doen. Als je op zoek gaat naar een verstelbare halterset zul je merken dat de halterstangen aanmerkelijk verschillen in lengte. De lengtes variëren vaak tussen de 120cm en 220cm.  

Qua lengte hebben wij vaak een simpel advies. Langer is beter. Met een langere stang kun je alle oefeningen doen die je ook kunt met een korte stang. Echter, andersom is dit niet zo. Met een stang van 120cm kun je eigenlijk niet echt bankdrukken, squatten of deadliften. Daarnaast kun je stangen van deze lengte vaak niet eens kwijt op bijvoorbeeld een squatrek of de afleggers van een halterbank. Kortom, verkies een lange halterstang boven een korte en zorg ervoor dat deze qua formaat past bij eventuele andere attributen zoals je squatrek of halterbank.

De diameter van de halterstang en de halterschijven

Het tweede belangrijke aspect van de halterstang is de diameter van de uiteinden. Deze komt uiteraard overeen met de diameter van de halterschijven. In de sportschool kom je bijna alleen maar de olympische diameter tegen. Alle halterstangen, curlstangen en schijven hebben daar een diameter van 50mm. Uiteraard zijn deze ook verkrijgbaar voor thuis. Echter, bij een verstelbare halterset voor thuis heb je vaak ook te maken met andere diameters. Zo zie je 25 mm, 28mm en 30mm als veel voorkomende maten voorbij komen.

In principe maakt het niet zo veel uit of je nou 50mm of een andere diameter hebt. Het maakt voor je training en je resultaten geen verschil. Wel is het handig om te weten dat materiaal van 50mm vaak ietsje duurder is. Daarbij is het ook handig om te weten dat materiaal van een andere diameter wat minder weegt. Uiteraard wegen ook kortere halterstangen minder dan de olympische stangen van de sportschool. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je je gewicht van de sportschool gaat omrekenen naar je verstelbare halterset voor thuis. Waar je bij de diameter echter wel op moet letten is de volgende twee aspecten.

Sluit de diameter van je verstebare halterset aan bij andere materialen die je bezit

Als je reeds in het bezit bent van andere materialen zoals verstelbare dumbbells of halterschijven dan is het verstandig om je halterset hierop af te stemmen. Stel je hebt een set verstelbare dumbbells met halterschijven van 30mm dan is het handig om ook een halterset van 30mm te kopen. Je kunt dan de halterschijven van je dumbbells gebruiken voor je halterset en vice versa. Zo zorg je ervoor dat je geen extra halterschijven hoeft te kopen wanneer je te sterk wordt voor je dumbbells of halterset.

Je gaat je halterset misschien een keer uitbreiden

Het uitbreiden van je halterschijven komt vaker voor dan men denkt. Beginnende sporters kopen een verstelbare halterset met een gewicht wat dan nog voor hen voldoende uitdaging biedt. Echter, na verloop van tijd groeien ze uit het gewicht wat ze hebben. Op zo’n moment gaat men vaak de halterset uitbreiden. Dit kun je doen door extra halterschijven te kopen. Echter, extra halterschijven heb je niet zomaar in elke diameter. Van de veel gebruikte diameters als 28mm, 30mm en 50mm kun je vaak wel halterschijven vinden. Echter, we raden je sterk aan om uit te kijken met een verstelbare halterset van een afwijkende diameter. De kans is aanwezig dat je deze niet gemakkelijk kunt uitbreiden met extra halterschijven.

Het totaalgewicht van de verstelbare halterset

Het laatste belangrijke aspect om mee te nemen in je oriëntatie is het totaalgewicht van de verstelbare halterset. We hebben je net uitgelegd dat je met verschillende halterstangen verschillende oefeningen kunt doen. Bij elke oefening hoort ook een ander gewicht. Met squatten of bankdrukken pak je meer gewicht dan met bicep curls en tricep extensions. Uiteraard hangt het gewicht wat je pakt ook af van hoe ervaren jij bent als sporter. De combinatie van deze twee bepalen welk totaalgewicht je nodig hebt. We raden je aan om wat meer gewicht te kopen dan je in eerste instantie nodig hebt. Hiermee zorg je ervoor dat je de halterset lang kunt blijven gebruiken.

Kortom, bij het kopen van een verstelbare halterset zijn een aantal belangrijke aandachtspunten. Allereerst is het voor jezelf om te bepalen of je alleen een halterstang of ook een set dumbbells wil. Bepaal vervolgens of je voorkeur uit gaat naar een recht halterstang of een curlstang en zorg ervoor dat je een stang koopt van een juiste lengte. Vraag jezelf hierbij ook af welke oefeningen je ermee wil gaan doen en hoe veel gewicht je hiervoor nodig hebt.

Kijk als laatste nog even goed naar de diameter van de halterschijven. Heb je reeds materiaal in het bezit? Sluit hier dan qua diameter op aan. Zo niet, koop een veel voorkomende diameter zodat uitbreiden in de toekomst geen probleem wordt.

Wat je allemaal kunt doen met een verstelbare halterset

We begonnen dit artikel met de uitspraak dat de verstelbare halterset een must have voor in de homegym is. Op het gebied van prijs/veelzijdigheid scoort de verstelbare halterset enorm sterk. In de verschillen tussen de rechte halterstang en curlstang hebben we al kort uitgelegd welke oefeningen je met een verstelbare halterset kunt doen.

De oefeningen die je kunt doen met een curlstang

Met een curlstang kun je een aantal verschillende krachttraining oefeningen doen. Bicep curls zijn de meest bekende oefeningen die je kunt doen met een curlstang. Door de buigingen in de curlstang staan je handen net wat verder naar buiten en belast je de biceps net wat beter. Als je een preacher pad hebt kun je met de curlstang ook bicep curls op de preacher pad doen. Daarnaast zijn tricep extensions een fijne oefening om te doen met een curlstang.

De oefeningen die je kunt doen met een rechte halterstang

Met een rechte halterstang kun je wat meer verschillende krachttraining oefeningen doen. In principe kun je er ook bicep curls en tricep extensions mee doen. De grip is wat minder lekker dan bij een curlstang maar dat hoort geen probleem te vormen.

Gegeven dat je halterstang lang genoeg is kun je er ook allerlei press oefeningen mee doen. Combineer de verstelbare halterset met een verstelbare fitnessbank of een halterbank met afleggers en je kunt er press oefeningen mee doen. Voorbeelden van deze oefeningen zijn de reguliere benchpress, incline benchpress en soms zelfs decline benchpress. Zet de verstelbare trainingsbank helemaal omhoog en je kunt er shoulder press mee doen. Ben je ook nog in het bezit van hoge afleggers of een squatrek dan kun je er ook mee squatten. Tot slot kun je de halterset op de vloer leggen en ermee deadliften of barbell rows mee doen.

Kortom, de verstelbare halterset is een alleskunner voor thuis. Het mag duidelijk zijn dat deze onmisbaar is voor in je homegym.