Wandelloopband – De beste modellen van 2021

Laatst gewijzigd door Thomas op november 28, 2021

De wandelloopband is erg gewild onder fanatieke wandelaars die ook thuis willen kunnen trainen. De term wandelloopband is overigens voor velen wat aan de vage kant. Is het een specifiek soort loopband? Nee, dat is het niet. Het is een normale loopband met eigenschappen die deze loopband geschikt maakt voor wandelaars. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op de wandelloopband. We leggen je uit wat een loopband goed geschikt maakt voor wandelaars. Ook zetten we een aantal producten voor je op een rijtje.

Wat maakt een loopband geschikt als wanddelloopband?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is de wandelloopband simpelweg een loopband die geschikt is voor wandelaars. Maar wat maakt zo een loopband dan geschikt?

Er zijn een aantal kenmerken waarin de ene loopband van de ander verschilt. Hieronder leggen we je deze kenmerken uit. Ook leggen we je uit welke wel en niet geschikt zijn voor een wandelaar.

Een loopband met helling

De meeste belangrijke eigenschap van een loopband voor wandelaars is de hellingshoek. Sommige loopbanden zijn niet alleen vlak maar bieden je de mogelijkheid om de hellingshoek aan te passen. Dit betekent dat je de voorzijde van de loopband omhoog kunt zetten. Zo wandel je niet meer vlak maar wandel je als het ware een helling op. De meeste wandelaars willen niet alleen vlak kunnen trainen maar ook trainen met een helling. De helling is dan ook een belangrijke eigenschap voor wandelaars.

Hiervan heb je twee uitvoeringen. De loopband met manueel verstelbare helling en automatisch verstelbare helling. Een loopband met manueel verstelbare helling moet je echt met de hand verstellen. Dit houdt in dat je moet stoppen met lopen en de loopband handmatig moet verstellen. Bij de loopband met automatisch verstelbare helling kun je de helling tijdens het lopen verstellen met een knop. Met de automatische helling hoef je dus niet te stoppen met lopen.

Als wandelaar is het erg fijn als je tijdens het lopen de helling kunt verstellen. Zo kun je een wandeltocht door de heuvels simuleren zonder steeds te hoeven stoppen. Let er echter wel op dat dit de loopband duurder maakt.

De maximale hellingshoek van de loopband

Een ander punt waarin de ene loopband van de ander verschilt is de maximale hellingshoek. De ene loopband heeft een maximale hellingshoek van 3 graden maar er zijn er ook die je tot 20 graden omhoog kunt zetten. Wil je stevige bergwandelingen simuleren, kies dan voor een loopband met een hoge hellingshoek. Vind je het prima om af en toe een klein beetje helling te hebben, dan is een hoge hellingshoek overbodige luxe.

Het motorvermogen en de maximale snelheid

Een loopband wordt aangedreven door een motor. Hoe hoger het vermogen van deze motor, hoe hoger de maximale snelheid waarmee je kunt lopen. Nu betaal je voor een grotere motor en een hogere maximale snelheid natuurlijk ook meer. Als je de loopband puur gaat gebruiken voor wandelen dan is een loopband met een hoge maximale snelheid overbodig. Vraag je dus af of je van plan bent ooit te gaan hardlopen op de loopband. Is het antwoord nee? Geef dan geen geld uit aan een motor met overbodig veel vermogen.

Echter, selecteer ook geen loopband met een hele kleine motor. Het motorvermogen zorgt niet alleen voor de maximale snelheid maar is ook bepalend voor hoe soepel de loopbeweging voelt. Door het neerzetten van de voeten op de loopband oefen je druk uit. De motor trekt de loopband voort. Een motor met een te laag vermogen heeft niet genoeg kracht om jouw gewicht soepel voort te trekken. Dit kan ertoe leiden dat de loopbeweging niet soepel aanvoelt. Vooral bij het wandelen merk je dit effect omdat de beweging langer is en de voeten langer op de loopband blijven staan. Geef bij een wandelloopband dus de voorkeur voor een middelmatig krachtige motor.

De top 3 wandelloopband modellen van 2021

Om je alvast wat op weg te helpen in je zoektocht naar een geschikte wandelloopband hebben wij wat producten voor je op een rijtje gezet. We hebben een aantal loopbanden geselecteerd die uitstekend geschikt zijn voor wandelaars.

Virtufit Elite TR-500i

Virtufit Elite TR500i Wandelloopband

De Virtufit Elite TR-500i is een perfecte loopband voor wandelaars. Deze robuuste loopband weegt 77 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo. Ook is deze loopband voorzien van een automatisch verstelbare hellingshoek. De maximale hoek van deze helling is 15 procent. De 3pk motor heeft genoeg vermogen voor een soepele loopervaring. Lopen doe je op een loopoppervlak van 140×51 centimeter. Ook is de loopband voorzien van een TFT kleurendisplay waarop je statistieken kunt inzien en trainingsprogramma’s kunt selecteren. Tot slot is deze loopband via bluetooth te koppelen met onder andere de Zwift app. Met deze app kun je virtuele routes lopen. Kortom, met deze loopband kun je je ideaal (virtueel) voorbereiden op wandeltochten.

Xterra Fitness TR 2.0 Opvouwbare Loopband

Xterra Fitness TR2 Opvouwbare Loopband

De Xterra Fitness TR2.0 is een prima loopband voor wandelaars. Deze loopband weegt 61 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilo. De loopband heeft een automatisch verstelbare hellingshoek tot 19 procent. De stille 2pk motor is krachtig genoeg voor wandelsessies en biedt je de mogelijkheid om tot 16 km per uur te hardlopen. Ook is de hometrainer voorzien van LCD scherm en hartslagmeting via handsensoren. Op dit LCD display zie je alle relevante statistieken over je training. Het handige aan deze loopband is dat deze opvouwbaar is. Als je klaar ben met trainen vouw je hem op en zo neemt hij een stuk minder ruimte in.

Hammer Life Runner LR22i TFT Loopband

Hammer Life Runner LR22i Loopband

De Hammer Life Runner LR22i is een opvouwbare loopband van uitstekende kwaliteit. Deze loopband weegt 70 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo. Het loopoppervlak van deze loopband is 152×52 centimeter. De 2.5 pk motor met 6.5pk piekvermogen biedt een maximale snelheid van 22 km per uur. Deze loopband is eveneens voorzien van een automatisch verstelbare hellingshoek tot 12 procent. De loopband is voorzien van hartslagsensoren en een eventueel bij te bestellen borstband. Op het scherm kun je kiezen uit 12 verschillende trainingsprogramma’s. Uitgebreidere trainingsmogelijkheden krijg je door de hometrainer via bluetooth te koppelen met de Kinomap app.