Weerstandsbanden kopen

Weerstandsbanden zijn werkelijke alleskunners voor je workout. Met een set weerstandsbanden en wat creativiteit kun je je hele lichaam trainen. Je kunt er namelijk meer dan 30 verschillende oefeningen mee doen. Daarnaast zijn weerstandsbanden goedkoop en licht. Je kunt ze overal gebruiken en mee naartoe nemen. Zo zijn er veel sporters die hun set weerstandsbanden meenemen op vakantie of naar een bootcamp workout in de buitenlucht.

In principe zijn weerstandsbanden gewoon grote elastieken waarmee je je oefening zwaarder maakt. Weerstandsbanden heb je in verschillende diktes. Een dikke weerstandsband is stugger dan een dunnere band. Om een dikke band uit elkaar te trekken heb je meer kracht nodig dan bij een dunne weerstandsband. Op deze manier kun je zwaarder gaan trainen naarmate je sterker wordt. Ook kun je voor elke oefening de juiste band gebruiken. Voor het trainen van grote en sterke spieren als de rug heb je een stuggere weerstandsband nodig dan een kleine spier zoals de tricep.

Weerstandsbanden heb je in verschillende uitvoeringen die je allen voor iets anders kunt gebruiken. Op deze pagina leggen we je dan ook alles uit over weerstandsbanden. We laten je zien wat de beste modellen voor thuis zijn. Ook leggen we je uit welke oefeningen je ermee kunt doen.

Mini bands

Mini bands zijn korte weerstandsbanden die zijn gemaakt van latex of katoen. Je kunt ze los kopen maar ook in setjes. Deze setjes heb je in verschillende kleuren met verschillende diktes. Ze zijn ongeveer 50 centimeter lang en bieden je de mogelijkheid om allerlei verschillende oefeningen te doen. Het aantal weerstandsbanden in een setje is per set verschillend. Bij de ene set heb je er drie en bij anderen weer vijf. Je kunt ze natuurlijk ook los kopen.

Door de beperkte lengte van deze weerstandsbanden kun je er alleen relatief korte oefeningen mee doen. Denk aan oefeningen zoals de bicep curl, tricep extension, leg curls enzovoorts. Hieronder staan de meest populaire mini bands op een rij.  

Virtufit

Set van 5 stuks

Virtufit mini bands weerstandsbanden 5 stuks

Lengte: 50 cm

Latex

Domyos

Set van 3 stuks

decathlon weerstandsbanden rubber 3 stuks

Lengte: 50 cm

Rubber

Virtufit

Set van 3 stuks

Virtufit mini bands katoen 3 stuks

Lengte: –

Katoen

Power bands

Power bands zijn wat langere en dikkere weerstandsbanden dan mini bands. Je hebt ze in twee verschillende materialen, namelijk in latex en rubber. Latex is wat soepeler maar zal sneller scheuren. Rubber is wat steviger en gaat langer mee.

Power bands zijn vaak een stuk langer dan mini bands. De gemiddelde power band is een meter lang. Door deze extra lengte krijg je andere mogelijkheden qua oefeningen. Met een power band kun je bijvoorbeeld bicep curls met allebei de armen tegelijk doen. Ook is een power bank lang genoeg om vast te maken aan object zodat je op die manier oefeningen kunt doen. Net als mini bands heb je power bands in verschillende diktes.

Virtufit

Power band pro

Virtufit pro power band weerstandskabel extra licht

Extra licht

Latex

Lengte: 208 cm

Blackroll

Set van 3

blackroll super bands weerstandsbanden 3st

Licht, medium & sterk

Rubber

Lengte: 104 cm

Virtufit

Power band pro

Virtufit pro power band weerstandskabel sterk

Sterk

Latex

Lengte: 208 cm

Weerstandskabels

Het derde en laatste type weerstandsband is de weerstandkabel. Dit zijn enkelvoudige elastieken die aan één of beide kanten zijn voorzien van een handgreep. Omdat ze zijn voorzien van een handgreep zijn de elastieken enkelzijdig en dus niet dubbelzijdig. Doordat weerstandskabels zijn voorzien van een handgreep trainen ze iets makkelijker dan mini bands en power bands. De handgrepen liggen namelijk wat lekkerder in de hand. Weerstandskabels heb je net als mini bands en power bands in verschillende diktes. Hoe dikker de kabel, hoe meer kracht je ervoor nodig hebt.

Virtufit

Virtufit weerstandskabel met handvat licht

Licht

Lengte: 140 cm

Virtufit

Virtufit weerstandskabel met handvat medium

Medium

Lengte: 140 cm

Virtufit

Virtufit weerstandskabel met handvat sterk

Sterk

Lengte: 140 cm

Drie oefeningen die je kunt doen met weerstandsbanden

Zoals eerder aangegeven kun je met weerstandsbanden talloze verschillende oefeningen doen. Met weerstandsbanden kun je je hele lichaam trainen. Hieronder leggen we je een aantal oefeningen uit die je met een set weerstandsbanden kunt uitvoeren.

Seated rows

Seated rows is een oefening waarmee je je rugspieren traint. Deze oefening voer je uit door te gaan zitten en je benen te strekken. Sla de weerstandsband vervolgens achter je knieën langs en pak deze aan weerzijden vast. Houd je rug recht en trek beide handen met de band naar net onder je borst. Als je het goed doet komt er tijdens de trekkende beweging spanning op de weerstandsband en train je je rugspieren.

Tricep extensions met de weerstandsband

Met tricep extensions train je je triceps. Steek allebei je handen door de weerstandsband en pak deze aan de uiteindes vast. Leg nu je linker hand op je rechter schouder en houd je rechter arm in een hoek van 90 graden. Als je het goed doet is de weerstandsband nu gespannen vanaf je schouder tot onder je rechter hand. Strek nu de rechterarm door deze naar beneden te draaien. Als je het goed doet komt er tijdens de trekbeweging spanning op de weerstandsband. Hiermee train je je triceps.

Bicep curls met weerstandsbanden

Met bicep curls train je je biceps. Deze oefening kun je op verschillende manieren uitvoeren afhankelijk van de lengte van je weerstandsband. Ga staan en steek je voet door één uiteinde van de weerstandsband. Pak met de andere hand het andere uiteinde van de weerstandsband vast en maak een curl beweging met je arm. Als je het goed doet komt er tijdens de curl spanning op de weerstandsband te staan en train je je biceps. Met een korte weerstandsband kun je deze oefening met één hand doen, met een lange met twee handen.

Naast deze drie oefeningen kun je nog talloze andere oefeningen doen met een set weerstandsbanden. Bekijk de video hieronder voor nog meer inspiratie.