Yogamat kopen

Wil jij een yogamat kopen maar krijg je keuzestress van alle opties? Dan ben je niet de enige! In deze post nemen we de keuzestress bij je weg. We leggen je alles uit wat je moet weten over de aanschaf van een yogamat. Zo zorg jij ervoor dat je de perfecte yogamat aanschaft!

Yoga is een sport die steeds populairder wordt. Naast het bevorderen van de fysieke gezondheid schenkt men ook steeds meer aandacht aan de mentale gezondheid. Om te zorgen dat je yoga oefeningen prettig en comfortabel kunt uitvoeren maak je gebruik van een yogamat.

Het eerste wat we je op het hart willen drukken is het volgende. Een yogamat en een fitnessmat zijn twee VERSCHILLENDE producten. Helaas komt het nog al te vaak voor dat mensen deze twee verschillende matten over één kam scheren. Veel mensen denken dat alle matten yogamatten zijn. Echter, dit is niet het geval. Hieronder leggen we kort uit wat het verschil tussen een yogamat en een fitnessmat is.

Het verschil tussen een yogamat en een fitnessmat

Een yogamat gebruik je voor yoga. Een fitnessmat gebruik je voor fitness. Dat is heel kort door de bocht het eerste en meest primaire verschil tussen een yogamat en een fitnessmat. Yogamatten en fitnessmatten verschillen op een aantal punten.

Het eerste verschil zit in de dikte van de mat. Een fitnessmat is gemiddeld gezien een stuk dikker dan een yogamat. Dit komt omdat je voor fitness bepaalde oefeningen doet waarbij je meer gewicht uitoefent op de mat. Denk aan oefeningen zoals de buikspier crunches. Daarbij maak je bij fitness ook regelmatig gebruik van gewichten. Hierdoor komt er nog meer druk op de mat te staan. Doordat een fitnessmat dikker is blijft deze bij zware belasting voldoende comfort geven. Een yogamat is dus een stuk dunner. Dit is prima omdat je de mat met yoga minder belast dan met fitness.

Een yogamat heeft een andere structuur dan een fitnessmat. Dit zit vooral in de hoeveelheid grip die je hebt op de mat. Met fitness heb je minder grip nodig en is de mat dus ook minder stroef. Met yoga heb je juist veel grip nodig op de mat. Denk aan het uitvoeren van de downward facing dog. Bij deze oefening glijd je zonder grip van de mat af. Kortom, het verschil tussen een yogamat en fitnessmat zit in de dikte en in de structuur van het oppervlak.

Hoe kies je de beste yogamat uit?

Als je op zoek gaat naar een yogamat zul je ontdekken dat de keuze enorm breed is. Om je bij dit keuzeproces op weg te helpen leggen we je uit op welke drie belangrijke aspecten van een yogamat je moet letten.

Het materiaal van de yogamat

Eén van de punten waarin veel yogamatten verschillen is het materiaal. Een yogamat kun je kopen in verschillende materialen. Denk aan PVC maar ook aan rubber, TPE en kurk. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

De PVC yogamat

PVC is het meest voorkomend materiaal voor een yogamat. Een PVC yogamat kenmerkt zich door de hoge mate van grip die je hebt op de mat. Sterker nog, naarmate je de mat vaker gebruikt krijg je steeds meer grip. Daarnaast gaat PVC ook erg lang mee.

Onder PVC yogamatten zelf heb je wel grote verschillen als het aankomt op duurzaamheid en de fabricage. Helaas bevatten goedkope yogamatten vaak giftige stoffen. Deze stoffen kunnen leiden tot allergische reacties en kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. Echter, dit geldt niet voor alle yogamatten. Een yogamat die is gefabriceerd volgens de OEKO-TEX norm voldoet aan de hoogste gezondheidsveiligheidsnormen. Deze yogamatten bevatten geen giftige stoffen en kunnen na hun levensduur volledig gerecycled worden. Hieronder vind je een aantal populaire PVC yogamatten.

Kimjaly

Yogamat comfort

Kimjaly yogamat pvc comfort groen

Materiaal: PVC

Dikte: 8 mm

173 x 61 cm

Groen

OEKO-TEX: Onbekend

Lotuscrafts

PVC yogamat

Lotuscrafts pvc yogamat kopen

Materiaal: PVC

Dikte: 5 mm

183 x 60 cm

Appelblauwzeegroen

OEKO-TEX: Ja

Virtufit

Yogamat met draagkoord

Virtufit pvc yogamat kopen

Materiaal: PVC

Dikte: 3 mm

183 x 61 cm

Zwart

OEKO-TEX: Onbekend

De TPE yogamat

TPE staat voor Thermo Plastic Elastomer en is een combinatie van rubber en kunststof. Een TPE yogamat bevat geen schadelijke stoffen, is biologisch afbreekbaar en ook nog eens hypoallergeen. Als je een TPE yogamat met een PVC yogamat vergelijkt zie je een aantal verschillen. Een TPE yogamat is zachter en elastischer. Dit zorgt ervoor dat je meer comfort hebt tijdens je oefeningen Daarmee is deze yogamat geschikter voor yogastijlen waar je vaker en langer zit. Daarnaast heeft de TPE yogamat ook nog eens voldoende grip.

Tunturi

TPE yogamat

Tunturi TPE yogamat antraciet

Materiaal: TPE

Dikte: 4 mm

183 x 61 cm

Antraciet

Gaiam

TPE yogamat

Gaiam TPE yogamat 6mm lake

Materiaal: TPE

Dikte: 6 mm

173 x 61 cm

Blauw

MKBM

Yogamat

mkbm TPE yogamat roze

Materiaal: TPE

Dikte: 6 mm

183 x 61 cm

Roze

De kurk yogamat

Het laatste type yogamat waar we je wat over vertellen is de kurk yogamat. Kurk is een natuurlijk materiaal wat wordt gewonnen uit de schors van de kurkboom. Een kurk yogamat heeft een goede en zachte demping. Dit is fijn voor de gewrichten.

In het eerste opzicht zijn kurk yogamatten niet zo stroef. Echter, deze worden na verloop steeds stroever doordat ze vocht opnemen van het transpireren. Daarnaast is kurk een antimicrobiële stof. Dit betekent dat het zelfreinigend is en er geen nare geurtjes in de mat zullen trekken.

Matchu sports

Yogamat kurk

Matchu Sports yogamat kurk

Materiaal: kurk

Dikte: 6 mm

172 x 61 cm

Bruin

Samarali

Yogamat kurk

Samarli kurk yogamat kopen

Materiaal: kurk

Dikte: 4 mm

183 x 61 cm

Beige

Virtufit

Premium yogamat

Virtufit premium yogamat kurk

Materiaal: kurk

Dikte: 5 mm

183 x 61 cm

Bruin

De dikte van de yogamat

Naast materiaal verschillen yogamatten ook in dikte. Eerder in deze post legden we je uit dat een yogamat minder dik is dan een fitnessmat. Een fitnessmat is doorgaans tussen de 10 en 15 mm dik. Een yogamat is daarentegen tussen de 3 en 7 mm dik.

Er bestaat helaas niet zoiets als de ideale dikte van een yogamat. Hoe dik een yogamat moet zijn hangt af van een aantal factoren. Een van die factoren is het type yoga dat je beoefent en hoe frequent je aan yoga doet. Als je frequent aan yoga doet en/of een vorm van yoga beoefent waarbij je vaak en lang moet zitten dan adviseren we een wat dikkere yogamat te kopen. Doe je incidenteel aan yoga? Of doe je een vorm van yoga die de mat niet heel intensief belast? Dan kun je settlen voor een minder dikke yogamat.

Wat hierbij ook meetelt is of je de yogamat moet kunnen meenemen of niet. Een dikkere yogamat is wat minder makkelijk op te rollen en neemt meer ruimte in. Daardoor is deze wat minder makkelijk mee te nemen dan een dunne yogamat. Als je de yogamat regelmatig meeneemt naar de yogastudio is een dunnere yogamat makkelijker. Echter, gebruik je de yogamat op één plek dan kun je voor extra comfort beter voor een dikkere gaan.

De afmetingen van de yogamat

Yogamatten variëren in lengte en breedte. Over het algemeen zijn yogamatten tussen de 170 en 185 cm lang en tussen de 50 en 66 cm breed. Voor een gemiddeld persoon is een gemiddelde mat prima. Echter, ben je nou bovengemiddeld lang? En doe je ook nog eens een vorm van yoga waarbij je ver moet strekken (o.a. downward facing dog)? Overweeg dan om een wat grotere yogamat te kopen.

Het is natuurlijk enorm zonde als je voor je downward facing dog twee handen op de yogamat en twee voeten achter de yogamat hebt staan. Hierbij loop je ook nog eens het risico dat de yogamat gaat glijden.

Kortom, ga je een yogamat kopen? Bepaal dan welk materiaal, welke dikte en welke afmetingen het beste bij jouw situatie passen. Naast deze drie factoren is ook je budget van belang. Materialen, merken en diktes verschillen natuurlijk allemaal in prijs.